Samfunn

26 prosent dyrere per kvadratmater ble bolig i Amsterdam det siste året.

Her økte boligprisene med 26 prosent

Det er ikke bare i Oslo boligprisene vokser kraftig for tiden.

Publisert Sist oppdatert

Rekordlave renter og finansiell innovasjon som lengre nedbetalingstid og periodevis mindre avdrag, har satt fyr på boligprisene. I Oslo ligger den årlige veksten nå på over 10-12 prosent. Eksperter tror boligprisene i Oslo vil stige minst 25 prosent i løpet av 2016 og 2017, ifølge Finansavisen.

Forskere ved Høgskolen i Oslo og Akershus NOVA peker på at det kan få enorme konsekvenser for de forskjellige generasjonenes levestandard. I en artikkel hos Forskning.no går det frem at hvorvidt man har flaks med timingen i boligmarkedet kan påvirke økonomien resten av livet. Unge som ikke kommer med nå som prisene flyr i været, kan bli skadelidende i lang tid - faktisk kan det til og med påvirke barna deres igjen, tror Lena Magnusson Turner og Viggo Nordvik er begge forskere ved HiOA.

– Størst flaks hadde antakelig dem som ble født på 1940-tallet og som i dag er i 60-årene og 70-årene. Flaks på boligmarkedet er ikke bare knyttet til enkeltpersoner. Enda mer er det knyttet til generasjoner, tror Turner.

Hovedstadsproblem

Det er først og fremst i hovedstadsregionen veksten er ute av kontroll.

– Trenden vi har sett i Oslo-regionen gjennom våren har bare forsterket seg, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom til Finansavisen.

Han spår en juli man aldri har sett maken til og begrunner dette med sterkt prispress og en ubalanse i markedet mellom tilbud og etterspørsel. Også på lengre sikt tror han prisene skal kraftig opp.

– Ser man dette året og neste år under ett, tror jeg det kan bli snakk om en prisstigning på 25 til 30 prosent, sier Halvorsen.

Han får støtte av Grethe W. Meier, administrerende direktør i Privatmegleren. Hun mener man vil se en prisoppgang på minst 25 prosent i hovedstaden fra starten av dette året til utgangen av 2017.

Men selv slike ekstreme tilstander blekner sammenlignet med hva som har skjedd i Nederland det siste året. Der har veksten i pris per kvadratmeter vært på 1,4 prosent nesten overalt. Unntaket er Amsterdam. Det økte prisene med over 26 prosent det siste året. Forskjellen mellom Norge og Nederland er at boligprisene i Nederland falt kraftig under finanskrisen. Fortsatt er ikke gjennomsnittsprisen på et nederlandsk hus høyere enn det var før 2008.

Powered by Labrador CMS