Næringsliv

Hestegal og med gull i blikket

De færreste storbyjenter pendler 10 mil hver vei som 13-åring, og flytter til en tømmerkoie som 16-åring for å være nær hester. Det gjorde Alvilde David-Andersen - mellom Oslo og Kongsberg. Nå er hun 23 og starter bedrift med gull i blikket.

Publisert Sist oppdatert

Hun ble knyttet til Kongsberg, og åpner gullsmedforretning i byens beste handlegate. Gullsmedstudier ved Plus-skolen i Gamlebyen i Fredrikstad er unnagjort.

- Jeg har alltid visst at jeg skulle bli gullsmed. Det har bare ligget inni meg liksom. Derfor jobbet jeg, både før, under og også etter studiene i familiekjeden, forteller Alvilde David-Andersen.

- Hest ble ikke leveveien.

- Nei, bare en veldig kjær hobby. Jeg prøver jeg å ri en tur hver dag før jeg åpner butikken min, for da blir dagen så fin føler jeg.

Hennes tippoldefar, David Andersen, startet den kjente Oslobedriften David-Andersen i 1876 i Oslo. Siden har hovedbutikken ligget der og bedriften har alltid vært i familiens eie.

Arvet ikke tradisjonen.

Det var likevel ingen selvfølge at femte generasjon - Alvilde - skulle bli gullsmed.

- Nei, for verken pappa eller mamma valgte gullsmedyrket som levevei. Men pappa kunne utrolig mye om faget og samlet i tillegg på nesten alt som fantes av fagets historie, noe jeg forresten har hatt stor nytte av senere, sier Alvilde David-Andersen.

I butikken hennes kan du se bildene fra produksjonen i Tostrupgården ved Karl Johans gate i Oslo (der David-Andersen drev virksomheten sin) på 1860 tallet.

- Så jeg har med litt av historien jeg også, sier hun. - Er det ikke fint?

Åpner selv butikk.

Vi møter den unge gullsmeden i en hektisk innspurt før åpningen av hennes flunkende nye butikk i 17. mai-gata i Kongsberg, Norges mest tradisjonsrike sølvby.

- Tror du tippoldefar hadde vært stolt nå?

- Jeg håper da det. I hvert fall er mamma og pappa det, og visstnok også hele gullsmedfamilien med, svarer hun, og smiler fra øre til øre. - Jeg er i hvert fall veldig stolt og ikke minst forventningsfull.

Eget konsept.

Alvilde David-Andersens konsept er unikt, mener hun selv. Samtidig som alle de kjente merkevarene er representert (og det er visstnok en prestasjon i seg selv), ønsker hun å fremme lokale norske og utenlandske gullsmeder og designere, i tillegg til egen kolleksjon. Butikken hennes vil også tilby reparasjoner av smykker og korpus (bestikk, fat, boller etc.), spesialbestillinger og omarbeidelser.

- Jeg er avhengig av å kunne tilby det lille ekstra. Høye mål for kvalitet, kompetanse og personlig service skal gjøre butikken unik, slik at den blir et naturlig førstevalg, sier hun.

Hun poengterer at en nyetablert butikk i en forholdsvis liten by krever gode målsettinger og rutiner.

- Gullsmedbutikken skal fra starten av overgå kundens forventninger til service, slik at de kommer igjen og igjen, sier hun.

Foruten vanlig annonsering, vil hun satse på ulike type arrangement i butikkens lokale. Hun ser for seg ulike typer workshops med representerte gullsmeder, temakvelder, kurs, lanseringer og moteshow. Målet er å bygge en høyprofil i Kongsberg.

Egen design.

Hun selv og hennes gode venn arkitektstudenten Johannes Aishe, står for ombyggingen og innredningen av lokalet. Sistnevnte med god hjelp av sin far.

- Vet du at denne innredningen er helt unik og spesiallaget for meg, sier den ferske gullsmeden, og viser stolt både skap, disk og montere. - Jeg har valgt å nærmest minimalisere utstillingen i forhold til hva mange andre gullsmedforretninger gjør, slik at kunden skal få god oversikt og i fred og ro både skal kunne se, vurdere og forhåpentligvis velge en eller flere av produktene jeg tilbyr.

Gründeren Alvilde.

Hun mener at hun, i likhet med tippoldefaren, har hatt en gründer i seg.

- Jeg har alltid vært bevisst på at jeg ville starte noe på egen hånd, bygge det opp og drive det, sier hun.

Først fikk jeg låne en gammel tømmerbygning hvor jeg hadde sitt første verksted. Etter hvert kom hun over dette lokalet. Da hadde hun lenge tenkt og tenkt på hvordan hun skulle etablere egen butikk og få drømmen til å gå i oppfyllelse.

Vennehjelp er det tydeligvis nok av. Rundt henne svinser andre gullsmeder og arkitektstudenten med ivrige hender og hoder for å få butikken ferdig til åpningen. En av de lokale gullsmedene, har hun ansatt på deltid.

- Å bruke sine venner til å hjelpe seg når de tilbyr seg, det bør alle gründere ta imot med åpne armer, mener Alvilde David-Andersen. Hjelp fra optimistiske foreldre som har tro på henne har hun også fått. I tillegg har banken stilt opp, og det er ingen selvfølge i disse dager.

- Hva er din viktigste styrke?

- At hun er så veldig god til å skape relasjoner og at hun er både optimistisk, glad og involverende, kommer det kjapt fra de gode medhjelperne som svinser rundt i lokalet.

Solid markedsføring.

Nå skal hun markedsføre bedriften sin gjennom annonser i lokalavisen og, ikke minst, gjennom et samarbeid med de større produsentene hun representerer.

- Jeg velger å bruke en del midler på å gjøre meg kjent i første omgang, og så får heller jungeltelegrafen hjelpe meg videre, sier hun.

I tillegg har hun alliert seg med den lokale klesforretningen Classic. De skal markedsføre hverandre gjennom å samarbeide om events og moteshow hvor klær og smykker skal settes i fokus.

Planlagt nøye.

Alvilde David-Andersen har budsjettert med en omsetning på rundt 14 millioner kroner i 2010, som blir første hele driftsår. Inntjeningen i oppstartsåret er hun usikker på.

- Lønnen min blir nok bare et minimum

i starten, men jeg er evig optimist, så jeg håper på raskt omsetningsøkning bare jeg blir kjent. Hard jobbing blir det i hvert fall, noe det også har vært hittil. Men det er så utrolig gøy da, sier en tydelig svært så entusiastisk gründer og butikkeier.

Hun brukte mye tid på å vurdere markedet, lage kalkyler og sette forutsetninger. Regnskapene har hun satt bort til «en som kan det», for hun vil ha alt i skjønneste orden og slippe å ha fokus på noe hun ikke har like stor interesse for.

- Jeg er kunstner og håndverker og må ha tid til å selge bedriften og konseptet mitt. I tillegg må jeg ha nok tid til å være kreativ og tenke nytt. Vår bransje er også tøff, men jeg har valgt et sortiment som ikke finnes her fra før. Så får vi håpe at både de fastboende, besøkende, festivaldeltakere og, ikke minst, sommerens turister finner veien hit og inn i butikken min, sier hun.

Satser i krisetid.

Finanskrisen skremmer ikke den unge gründeren. Hun mener det er riktig å satse nå. I slipper gullsmedbransjen de store opp- eller nedturer. Konjunkturkurven går bare en vei, og det er sakte, men sikkert oppover, ifølge David-Andersen.

- I dag er det flere og flere som interesserer seg for det unike, som godt håndverk, design og ikke minst god kvalitet. Der mener jeg at jeg har noe å bidra med, sier hun.

Kjent navn.

Butikken hennes heter Gullsmed Alvilde David-Andersen.

- Det hjelper vel med et solid navn? Er det med hensikt?

- Både ja og nei. For det første så heter jeg jo faktisk David-Andersen, og vil bruke mitt eget navn. For det andre så er jeg helt selvstendig og står på egne bein. Det er også viktig for meg. Jeg ville ha et personlig navn og ikke bare et fancy et. Gullsmeder tilhører en svært gammel bransje, og gullsmedutsalgene var ofte, i hvert fall tidligere, forbundet med gullsmedens navn. Det synes jeg er fint.

Alvilde David-Andersen selger noen av de samme produktene som den kjente David-Andersen-kjeden gjør, men ellers står hun helt fritt, og har ikke noe med kjeden å gjøre.

- Jeg er meg og det vil jeg fortsatt være, sier hun.

Powered by Labrador CMS