Aktuelt

Historisk Oslo-bygg delvis totalskadd i brann

Røykdykkere jobber torsdag fortsatt for å unngå spredning av brannen i Nedre Foss Gård i Oslo, et halvt døgn etter at det brøt ut brann i Grünerløkkas eldste bygning.

Publisert Sist oppdatert

– Vi mener at vi har kontroll, men det brenner fortsatt litt, og situasjonen kan fort endre seg. Vi jobber fortsatt for å begrense spredning, sier vaktkommandør Stig Henning Buaas ved Oslo brann- og redningsetat like før klokka 8 nyttårsaften.

Meldingen om brannen kom klokka 18.44 onsdag kveld. Slukkingen har vært svært krevende fordi det brenner i en rekke hulrom i det ærverdige bygget. 50 mannskaper var i sving på det meste gjennom natten, og brannmannskaper fra både Follo og Romerike deltok.

Den eldste delen av Nedre Foss Gård er totalskadd av flammene som herjet på nordsiden av bygget, hvor takkonstruksjonen raste sammen, opplyser Buaas.

Røykdykkere

– Den nye delen av bygget skal være helt fin, og i den søndre delen av bygningen har vi klart å stoppe skadene, forteller vaktkommandøren.

Ifølge brannvesenet var deler av bygningen overtent rett etter klokka 20. Tolv brannbiler var da på stedet, og brannvesenet har revet og laget branngater i bygningen.

– Vi jobber fortsatt med mange røykdykkere for å unngå spredning til den nordre delen av bygget, skriver brannvesenet på Twitter torsdag morgen.

Ingen skadd

Gården som brenner, huser i dag restauranten Nedre Foss Gård , som opplyser at den er Grünerløkkas eldste bygning.

– Dette er forferdelig trist, sa byantikvar Janne Wilberg til NTB onsdag kveld.

Det er usikkert hvor gammel bygningsmassen er, men deler av bygningen er fra 1700-tallet og andre deler kan være eldre, opplyser byantikvaren.

Det er ikke meldt om personskader, men 44 personer – 29 gjester og 15 ansatte – måtte evakueres.

– En tragedie

Bygningen eies av selskapet Eiendomsspar, og administrerende direktør Christian Ringnes ble orientert om brannen onsdag kveld.

– Det er en tragedie. Vi har eid den eiendommen i cirka 20 år. Bygningen ble restaurert ferdig i mai og ble en veldig populær restaurant, forteller Ringnes til NTB.

Den profilerte investoren opplyser at det er brukt i overkant av 50 millioner kroner på oppussing.

– Det første man lurer på er om det har vært personskader, og det var en stor lettelse da det ikke var en problemstilling i det hele tatt, sier Ringnes.

– Jeg håper at mest mulig blir stående slik at vi kan bygge opp igjen, fortsetter han.

Powered by Labrador CMS