Samfunn

Holmås vil forby skatteparadisinvesteringer

Utviklingsminister Heikki Holmås har sett seg lei på at statlige Norfund plasserer store penger i skatteparadiser. Nå vil han forby praksisen.

Publisert Sist oppdatert

Det statlige utviklingsfondet Norfund har bare i år blitt tilgodesett med over en milliard i bistandskroner. Fondet, som har over åtte milliarder kroner investert i utviklingsland, kanaliserer store deler av investeringene gjennom skatteparadiser som Cayman Islands, Luxembourg og Jersey. Den praksisen vil utviklingsminister Heikki Holmås ha en slutt på.

– Skatteparadiser gjør det mulig å drive rovdrift på de fattige landene, ved å fjerne skatteinntekter fra landene og flytte gevinstene til nullskatteområder. Skatteparadisene bidrar også til hemmelighold og muliggjør korrupsjon og organisert kriminalitet, sier Holmås til Klassekampen.

Neste skritt vil nå bli å utarbeide en liste over såkalte tredjeland, land Norfund har lov til å kanalisere investeringene gjennom. Ideelt sett skal også disse landene være utviklingsland.

– Vi foretrekker at de tredjelandene selv er utviklingsland, fordi investeringene da kan bidra til å bygge opp en finanssektor i de landene, sier Holmås.

Positive

Leder for Tax Justice Network i Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen, sier hun har ventet lenge på et slikt grep fra regjeringen.

– Det er et stort paradoks at investeringsfond som skal sikre utvikling bruker strukturer som vi vet er noe av det mest skadelige for utviklingsland - nemlig skatteparadis. Det er på høy tid at det nå kommer konkrete ting på bordet, sier hun.

Også styreleder i Norfund, Kristin Clemet, understreker til tross for Norfund-ledelsens tidligere motstand at de ikke er negative til Holmås' planer.

– Regjeringen har igangsatt et utredningsarbeid med sikte på å komme fram til en slik liste, og det arbeidet skjer blant annet i samarbeid med Norfund. Det synes vi er helt fint, skriver hun i en tekstmelding til Klassekampen.

Powered by Labrador CMS