Samfunn

Neil Gorsuch (49) er Donald Trumps foretrukne kandidat til posisjonen som høyestrettsdommer.

Hvem er Neil Gorsuch?

Donald Trump har utpekt en ung, hvit, konservativ mann til å fylle det tomme setet i den amerikanske høyesteretten.

Publisert Sist oppdatert

Donald Trump har utpekt den omstridte Denver-dommeren Neil Gorsuch til å fylle den tomme stolen i høyesterett. Med republikansk flertall i senatet, får Trump trolig godkjent Gorsuch som høyesterettsdommer. Han vil fylle tomrommet som oppsto etter at Antonin Scalia, som døde for nesten et år siden.

Hvem er så Neil Gorsuch? Det er spørsmålet mange ønsker å få svar på nå. Gorsuch blir mest sannsynlig en av ni høyesterettsdommere. De har enorm makt.

Noen av dem som hadde møtt opp utenfor høyesterett for å demonstrere mot utnevnelsen i går kveld, karakteriserer Gorsuch som «ekstrem og farlig». Trump, på sin side, forsikret om at Gorsuch er «så god som man kan bli» og skrøt av hans juridiske og intellektuelle evner.

Orginalist

Om han får et sete, blir han høyesteretts yngste dommer. 49 år gamle Gorsuch fra Denver har vært føderal dommer i en ankedomstol siden 2006. Den gangen ble han nominert av George W. Bush, etter å ha jobbet i justisdepartementet under Bush.

Han regnes som en «orginalist» ­– en som leser grunnloven bokstavelig. Han mener, som sin forgjenger Scalia, at man må tolke loven slik den ble vedtatt i 1787, og at man ikke skal ta med i beregningen de samfunnsmessige forandringene som har skjedd på den tiden.

Gorsuch omtales også som en forkjemper for religionsfrihet. I to kjente saker tok han side med dem som mener at Obamacares prevensjonsmiddel-mandat strider mot religionsfriheten. I en av sakene gikk en gruppe nonner som kaller seg «Little Sisters of the Poor» som mente prevensjonsmiddeltilgangen som Obamacare la til rette for, var en byrde for deres egen religionsutøvelse. Gruppen er kjente abortmotstandere.

Gorsuch er en konservativ dommer og oppfattes som motstander av homofilt ekteskap og abort. Selv har han aldri har dømt i en abortsak, men han har ifølge The Atlantic skrevet følgende i en bok: «[...] menneskeliv har fundamental og iboende verdi, og når en privatperson med overlegg tar et menneskeliv er det alltid galt».

Lover omkamp

Demokratene er fremdeles er bitre over at republikanerne som i mars i fjor sa nei til Obamas forslag til ny høyesterettsdommer Merrick Garland, og lover å kjempe mot Trumps foretrukne kandidat.

Senatets minoritetsleder demokraten Chuck Schumer har sagt at han er i tvil om Neil Gorsuch evner å beskytte grunnloven, ifølge The Atlantic. «Demokrater i senatet vil ikke kun godta, men kreve en «uttømmende, robust og omfattende debatt» om hvorvidt Gorsuch er skikket til å være høyesterettsdommer.

I en melding på twitter skriver han at Gorsuch setter selskaper over arbeidere og har vært fiendtlig overfor kvinner:

Gorsuch put corps over workers, been hostile toward women’s rights & been an ideolog. Skeptical that he can be a strong, independent Justice

Demokratenes mest potente virkemiddel for å utøve motstand er filibusteren – denne er kjent fra amerikansk politikk og tar form av en lang debatt som har som formål å forhindre at et forslag blir vedtatt.

Kan bli flere Trump-utnevnelser

I løpet av sin periode som president kan Trump få anledning til å utnevne flere dommere til Høyesterett. Dommerne sitter i embetene sine på livstid, men tre av de nålevende høyesterettsdommerne er født på 30-tallet, og det er ikke usannsynlig at dødsfall eller alvorlig sykdom blant dem kan forekomme.

For øyeblikket består høyesterett av fire konservative og fem liberale dommere. Med Gorsuch utnevnelse blir hovedvekten i den amerikanske høyesteretten igjen på konservativ side. Den 80 år gamle republikaneren Anthony Kennedy havner ofte på vippen og har flere ganger fått kritikk fra konservativt hold for å stemme sammen med de liberale dommerne, blant annet i avgjørelser om likekjønnet ekteskap, skriver NTB.

Neil Gorsuch

  • Ble tirsdag nominert som ny høyesterettsdommer i USA av president Donald Trump.
  • Født i Denver i Colorado, 29. august 1967 (49 år gammel).
  • Utdannet jurist fra Harvard Law School, hvor tidligere president Barack Obama var blant klassekameratene.
  • Ferdigutdannet i 1991 og jobbet først som assistent for to dommere. I perioden 1995-2005 var han ansatt i et advokatfirma i Washington, før han fikk jobb i justisdepartementet i 2005.
  • I 2006 ble han utnevnt av daværende president George W. Bush til dommer ved den føderale ankedomstolen i Denver, hvor han har arbeidet siden.
  • Konservativ. Regnes som en bokstavtro grunnlovstolker. Kjent som forkjemper for religionsfrihet.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS