blogg

Hvordan vet du om en personlighetstest er dårlig?

Det er veldig mange tilbydere av personlighetstester der ute, og mange har nok brent seg på å velge feil test til feil formål, eller endog tester som ikke duger til noe formål.

Publisert Sist oppdatert

Alle testforlag, både de som er faglig tunge og de som ikke er det, bruker agressive selgere. Så det er vanskelig å vite om den som står foran deg og skal selge, har ekte vare eller ikke. Dersom du ønsker å vite om en test er god, må du kunne veldig mye om testteori og sånn. I det følgende ser jeg det fra den andre siden: Dersom selgeren sier noe av det følgende, kan du være sikker på at du skal gå videre med andre tester.

Testen vår er godkjent av psykologforeningen i Sverige

Det er ingen psykologforening i Sverige, eller noe annet organ i Sverige som godkjenner tester. Det finnes derimot en stiftelse, Stiftelsen för tillempad psykologi, som på bestilling skriver vurderinger av tester. Disse koster ca. 2000,- stykket og er komplett uforståelige for mennesker som ikke vet i detalj hvordan personlighetstester lages. Disse vurderingene blir ofte omtalt som godkjenninger, og det er ikke så rart at det er fristende: Kunden leser dem neppe. Flere av disse vurderingene er ren slakt.

Testen vår er et samtaleverktøy

En test skal ikke være et samtaleverktøy. Resultatet skal stå for seg selv. Du kan bruke testresultatet til å velge ut gode intervjuspørsmål, men en god test skal gi deg svar på spørsmål som verken kan bekreftes eller avkreftes i et intervju. Det er selve poenget med testen. Du har kunnet snakke siden du var ca. to, du trenger neppe hjelp med det, men hvis du likevel har kjøpt et samtaleverktøy, trenger du fortsatt en test.

80% av det som tar testen vår, kjenner seg igjen i den

Du har svart på spørsmål om deg selv. Klart du kjenner deg igjen. Det er ingen sak å lage en test som folk kjenner seg igjen i. Å velge ut spørsmål slik at svarene på dem tilsammen gir et bilde av hvor godt kandidaten passer til stillingen, er en mye vanskeligere oppgave og krever oversikt over teori og forskning rundt hva som er viktig å vite om en jobbsøker. At selgeren ikke har fokus på dét er veldig avslørende.

Det er mer, naturligvis, men er selgeren innom én av disse, kan du være ganske trygg på at dette ikke er testen for deg – eller noen andre.

Powered by Labrador CMS