Samfunn

Fra«Farmen kjendis» på TV2 i fjor. Politikeren og forfatteren ble et kjent fjes for folk flest etter ukene i realityprogrammet.

– I stedet for bare å si «nei, ulikhet er åpenbart galt», pakkes alt inn i språk, med rapporter og analyser

Han kaller det en tankesmiesykdom. I lang samtale med Alf van der Hagen om «Mimirs metode» – om politikk, livet, det han tror på og det som driver ham.

Publisert Sist oppdatert

I ditt bidrag til boken Markedsmennesker – kritikk av tidsånden fra 2020 skjelner du mellom «en høyere frihet» og «en lavere frihet»: «Dersom vi skal løse overgripende samfunnsproblemer som klimakrisa, holder det ikke med forbrukerens lavere frihet innenfor de eksisterende spillereglene. For å forandre spillereglene trenger vi demokratiets høyere frihet. Og derfor må vi først og fremst være noe mer enn forbrukere: Arbeidere, samfunnsborgere, medmennesker.» Hva tenker du egentlig om frihet?

– På én måte får vi jo stadig mer frihet, mange i Norge opplever at vi kan velge alt vi vil ha. Men én frihet har blitt svekket, nemlig friheten til å forme samfunnsutviklingen. Snart er det lettere å forestille seg verdens undergang enn kapitalismens undergang. Stadig oftere snakker man om store samfunnsendringer som naturkrefter, man bruker et klimatisk språk, snakker om børsras, som om ulikheter bare er noe som skjer, sentralisering, det bare skjer. Ingen er for det, ingen er imot det, det bare foregår.

En usynlig hånd, så å si?

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS