Samfunn

Asle Toje er utenrikspolitisk forsker og kommentator.

– Ikke i Norges interesse å sitte i Sikkerhetsrådet

Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke i Norges interesse med en plass i FNs sikkerhetsråd, sier forsker Asle Toje til Dagens Næringsliv. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er uenig.

– Norge kan være uenig med USA, men vi kan ikke være opprørere i viktige spørsmål. Å ta plass i Sikkerhetsrådet er å be om bank hvis EU, Kina eller USA står i hvert sitt hjørne av bokseringen, sier utenrikspolitisk forsker og kommentator Asle Toje til Dagens Næringsliv.

Toje mener politisk ledelse i Utenriksdepartementet ikke har besvart det viktigste spørsmålet: Hva skal vi bruke plassen til?

– For små stater er det faktisk viktig å ikke ha noen mening i viktige spørsmål fordi det setter oss i en skvis mellom tunge aktører. I Sikkerhetsrådet er vi nødt til å ta stilling, sier Toje.

De samme spørsmålene stilles også av Dagens Næringslivs kilder i UD uten at de vil si det høyt, skriver avisen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) avviser at FN er irrelevant og mener det absolutt er i Norges interesse å få en plass i Sikkerhetsrådet.

– Vi vil styrke internasjonal rett, rette oppmerksomhet mot koblingen mellom klimaendring og konflikt og være tydelige på kvinner, fred og sikkerhet. Så ønsker vi å være løsningsorienterte og pragmatiske, bidra til et mer åpent Sikkerhetsråd og reform av FN, sier hun.

Powered by Labrador CMS