Samfunn

Bent Høie vil ikke gi en dato for full gjenåpning.

Ikke låst til 90 prosent fullvaksinerte før gjenåpning

Publisert Sist oppdatert
90 prosent fullvaksinerte er en ambisjon, men ikke en forutsetning alene for at vi kan gå tilbake til en normal hverdag, sier helseminister Bent Høie (H).

Helsemyndighetenes overordnede målsetting er å begrense smittespredningen og holde sykdomsbyrden lav inntil 90 prosent av befolkningen over 18 år er vaksinert med to doser.

Ifølge Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er ambisjonen at dette er gjennomført innen fire til seks uker.

– Så er det viktig å understreke at vi ikke er låst til dette tallet alene for en vurdering om hvorvidt vi kan gå videre til en normal hverdag, men det er en ambisjon. Så vil vi vurdere vaksinedekningen sammen med de andre faktorene, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Han sier at de to etatene mener det er viktig å ha en ambisjon for vaksinasjonsprogrammet, og at det også er noe kommunene har ønsket seg.

– Ikke låst til 90 prosent

– Så det kan være mulig å gå videre før en har nådd 90 prosent?

– Når vi et nivå i nærheten av det, og andre faktorer også tilsier at vi kan gå videre, så gjør vi det. Det er ikke slik at vi kommer til å være låst til 90 prosent, men det er viktig å ha en klar ambisjon for det arbeidet, sier han.

Mens politikerne i Danmark har gitt befolkningen beskjed om at samfunnet vil åpnes opp igjen for fullt 10. september, er datoer noe den norske regjeringen har vegret seg for å si.

Danskene har fullvaksinert 72,6 prosent av landets befolkning. Høie tror at Danmark vil være omkring den norske ambisjonen om 90 prosent fullvaksinerte over 18 år på åpningsdatoen.

– Danmark er også et par uker foran oss, så det betyr at det ikke er så veldig ulik tenkning, men vi har valgt å si at det er data og ikke dato som gjelder i Norge. I Danmark har de satt en dato, slik de også gjorde i Storbritannia.

Guldvog: Realistisk ambisjon

Tall fra Sysvak fredag viser at 75,5 prosent av befolkningen over 18 år nå er fullvaksinert, mens det tilsvarende tallet er 60,2 prosent for hele den norske befolkningen.

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener at 90 prosent fullvaksinerte voksne er en realistisk ambisjon i Norge.

– Vi tror at vi da vil være i en situasjon hvor det er relativt få med alvorlig sykdom, og at det kanskje også vil være mindre risiko for smitteutbrudd i skolene, sier han og understreker at det likevel kan være gjenværende utfordringer for de som ikke er vaksinert.

FHI vil gjerne ha enda høyere vaksinasjonsgrad

Ifølge FHI-direktør Camilla Stoltenberg vil det være mulig å oppnå målet om 90 prosent vaksinedekning blant voksne innen få uker.

Stoltenberg sier at 90 prosent vaksinedekning er valgt som en ambisjon fordi det er et oppnåelig mål og et konkret tall å arbeide etter. Det har også hele tiden ligget inne i FHIs vaksinekalender som en milepæl.

– Det er ikke et biologisk betinget tall, det er ikke slik at vi mener at det er tilstrekkelig. Vi vil gjerne komme enda høyere fordi det ikke finnes en tydelig terskel for når det oppnås tilstrekkelig immunitet i befolkningen, og fordi vi har med en mer smittsom virusvariant å gjøre som krever mest mulig vaksinasjon.

Hun understreker at tallet ikke er koblet til gjenåpning, men et mål for vaksinasjonsarbeidet alene.

Av NTB-Oda Ertesvåg og Marius Helge Larsen

(©NTB)

Powered by Labrador CMS