DP helg

Fasaden til Nasjonalmuseet i Oslo som åpner dørene 11. juni 2022. Kunstmuseet er Nordens største med 5000 verk utstilt i 90 rom fordelt på 10000 m2.

Ikoner i et «hellig» rom

Med kirkerommet som skisse, stiller Nasjonalmuseet ut ikoner fra Middelalderen. Lyd, lys, farger og bilder gir noe av den religiøse stemningen ikonene var omgitt av.

Publisert Sist oppdatert

En solrik onsdag i januar viser Nasjonalmuseet seg fra en bedre side enn den bildene i media liker å vise: en lite flatterende vinkel fra Aker brygge. Det vi har sett derfra har blitt kritisert utallige ganger allerede. Bygget gir derimot et annet inntrykk når man kommer tettere på. Oppover Dronning Mauds gate og rundt svingen langs Munkedamsveien stiger forventningene til KulturPlots utsendte. I stedet for fengsel og fremmedgjøring, har tankene for lengst glidd mot høytidelighet, verdighet og plass, mye plass. Vinkling har noe å si, altså.

Det er ikonkunst vi er invitert for å se. Det nye museet har fått et «hellig» rom med kunst, orgelmusikk og dempet belysning. I denne utstillingen er et av rommene bygget med kirkerommet som skisse. Museet vil legge mer vekt på den funksjonen kunsten hadde i menneskenes liv, og ønsker å få frem at denne kunsten er laget for å inngå i en religiøs sammenheng.

Nasjonalmuseet åpner 11. juni i år. Prisen på det som blir Nordens største kunstmuseum, var estimert til over fem milliarder kroner. Over 5000 verk fra samlingen, store og små midlertidige utstillinger, spise- og serveringssteder, museumsbutikk, en luftig takterrasse, formidlingsverksteder og Nordens største kunstbibliotek venter publikum når museet åpner.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS