Europa

Illustrasjon av det greske parlamentet. Greske myndigheter blir ikke mye mer enn tilskuere under dagens eurosone-møte.

IMF: betydelige endringer må til for å unngå gigantøkning i gresk gjeld

Eurosonens finansministere møtes i Brussel tirsdag. Greske myndigheter blir ikke mer enn tilskuere.

Publisert Sist oppdatert

Det internasjonale pengefondet (IMF) uttalte mandag kveld at Hellas må få umiddelbar og ubetinget gjeldslette for å hindre at den økonomiske situasjonen i landet igjen kommer helt ut av kontroll. De krevde "betydelige endringer" i de europeiske kreditorenes håndtering av gjelden. Hvis ikke kan gjelden øke til hele 300 prosent av landets brutto nasjonalprodukt, advarer de:

– Lavthengende frukt er oppbrukt, og rammeverket for nye, vesetlige tiltak er begrenset, slo det mektige fondet fast i en sjeldent skarp uttalelse.

For ni måneder siden signerte greske myndigheter en tredje "redningspakke", med et totalt rammeverk på 86 milliarder euro, tilsvarende 807 milliarder kroner, i løpet av de kommende tre årene. Det er denne, og ikke greske myndigheters håndtering av situasjonen i hjemlandet, som vil være hovedfokus under møtet. Det marginaliserer greske myndigheter til "ikke mer enn tilskuere" under møtet, som kan få store konsekvenser for landet, melder FT.

Healing the Great Schism between lenders - cameo on the Brussels Briefing before #eurogroup https://t.co/HXh3AarfEc pic.twitter.com/DNHbUVVHJ5

Kreditorer i konflikt

På søndag godkjente greske myndigheter innstramminger, inkludert høyere skatter, som en del av landets tiltak for å få økonomien på rett kjøl. Det er forventet at Eurosonens ministre vil si seg fornøyd med innstrammingene under dagens møtet, som starter i 14.-tiden.

– Trolig vil møtet brukes til å evaluere reformene Hellas har forpliktet seg til. Sist på søndag ble flere reformer, som blant annet innebærer skatteøkninger og kutt i pensjoner, vedtatt i det greske parlamentet. Trolig vil det også godkjennes nye pengeoverføringer til Hellas på dagens møte, skriver DNB Markets' makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i dagens morgenrapport.

Men IMF er langt fra fornøyd med den tilsynelatende tilfredsheten som råder i det pengepolitiske europas holdning til krisen i Hellas. De mener blant annet at de finansielle målene som er satt som betingelser for Hellas i dagens redningspakke er fullstendig uoppnåelig. Renter vil spise opp 60 prosent av det greske budsjettet om kreditorene ikke innvilger å gjøre store kutt i gjelden, mener IMF.

De foreslår blant annet å la Hellas slippe å betale avdrag på gjelden før 2040, utvide løpetiden for lånene til 2080, og gi et rentetak på 1,5 prosent på deler av gjelden. I tillegg bør Hellas automatisk få gjeldslette når dagens redningspakke fullføres i 2018.

Etter planen skal Hellas betale avdrag av sin gjeld til både IMF og den Europeiske sentralbanken (ESB) i juli. Landet er allerede bakpå med sine utbetalinger av lønn til offentlige ansatte, melder AFP.

Ifølge Bloomberg kan det bli vanskelig å få til en avtale mellom kreditorene om restrukturering av Hellas sin gjeld før Brexit-avstemningen 23. juni.

Powered by Labrador CMS