Samfunn

IMF-sjef Christine Lagarde (t.v.) tårner over Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

IMF-sjefen: –Ulikhet fører til proteksjonisme

Publisert Sist oppdatert

IMF-sjef Christine Lagarde har funnet frem til et litt annet argument mot økonomisk ulikhet. Hun mener at økende ulikhet bidrar til å skape grobunn før skepsis til internasjonal handel og handelsavtaler.

– Et økende gap i formuer har medført at folk ikke lenger tror på like at det finne like gode muligheter for vanlige folk som for eliten, uttalte hun tirsdag under et foredrag ved Goethe Universitetet i Frankfurt.

De pågående forhandlingene om handelsavtalene TTIP og TISA har møtt sterk motstand i deler av norsk organisasjonsliv. Liv Signe Navarsete i Senterpartiet har også reist spørsmål om mangelen på transparens i forhandlingene. Frykten er at Norge skal binde seg til internasjonale avtaler som kan bli dyre å bryte under skiftende politiske prioriteringer.

Også de mest populistiske kandidatene til det amerikanske presidentvalget, Bernie Sanders og Donald Trump, har ved en rekke anledninger uttrykt bekymring over frihandel.

Lagarde mener vi ikke bør gå i retning av mer proteksjonisme.

– Historien har vist oss gang på gang at alle andre ruter til mål utenom samarbeid mellom landene, har gitt tragiske utfall, uttalte hun.

Powered by Labrador CMS