Samfunn

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) har ennå ikke nedsatt et utvalg for å granske Vegvesenets praksis i kjølvannet av skandalen knyttet til hemmelighold av ulykkesanalysegruppenes rapporter.

Ingen veivesen-granskere oppnevnt

Nesten fire måneder etter at samferdselsministeren lovet at det skulle komme en granskning av UAG-hemmeligholdet er utvalget ennå ikke nedsatt. Det får Ap-politiker Eirin Sund til å reagere.

Publisert Sist oppdatert

Det var i mai at VG avslørte at Vegvesenet i mange år hadde hemmeligholdt de såkalte ulykkesanalysegruppe (UAG)-rapportene, som skal gi dybdeinformasjon om årsakene og virkningene til ulykker. Dette skapte voldsomme reaksjoner, og krav om granskning av praksisen fra alle politiske leire. Allerede 15.mai lovet samferdselsministeren å sette ned et utvalg som skulle granske Vegvesenets praksis.

– Jeg ønsker å få vite om Statens vegvesen har overholdt sin informasjonsplikt om opplysninger i disse rapportene, også i møte med domstolene. Dette er alvorlig, derfor setter jeg nå ned et uavhengig utvalg som skal gjennomføre en bred vurdering av relevante sider av saken, blant annet av hvordan Statens vegvesen har praktisert deling av informasjon fra disse rapportene, var samferdselsminister Ketil Solvik-Olsens tydelige beskjed til VG.

I dag, nesten fire måneder etter kravene om granskning, opplyser Samferdselsdepartementet at det ennå ikke har skjedd noe konkret i saken. Med andre ord er alt ved det planlagte utvalget fortsatt i det blå.

– Det er ikke nedsatt noen utvalgssammensetning, eller oppnevnt en leder. Samtidig har departementet ennå ikke formulert det endelige mandatet. Dette er alle ting vi jobber med, forteller departementets informasjonssjef Ivar Torvik til Ukeavisen Ledelse.

Opposisjonspolitiker overrasket

Eirin Sund, stortingsrepresentant fra Rogaland, er nestleder i Stortingets transportkomité. Ap-representanten forteller at hun er overrasket over at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) ennå ikke har tatt de nødvendige grep for å sørge for å opprette et utvalg som skal granske hva som skjedde i forbindelse med hemmeligholdet av de såkalte UAG-rapportene.

– Særlig merkelig er det fordi dette var en sak som statsråden ga inntrykk av å ta på største alvor. Jeg hadde nesten trodd at dette utvalget allerede var i gang med arbeidet nå, sier Ap-politiker Sund.

Sund uttrykker forståelse for at dette er en alvorlig sak, og at det følgelig kan ta lengre tid enn det som kanskje er ideelt å nedsette et utvalg. Samtidig er hun tydelig på at dette av hensyn til pårørende er et arbeid man må få fortgang i.

– Her sitter det mange pårørende, som har et ønske om å få vite hva som har skjedd og hvordan man kan unngå at det samme skjer igjen. Derfor må man få et utvalg som må granske dette nå, sier transportpolitikeren.

Lover mer åpenhet

Presset fra offentligheten har allerede ført til at Vegvesenet har lovet å endre praksis. Dette lovet vegdirektør Terje Moe Gustavsen i et intervju med TV2 onsdag.

– Vi skal være mer åpne i framtiden, men vi har aldri hatt som ambisjon å oppnå noe gjennom å hemmeligholde ting. Intensjonen har vært å lære av ulykkene, ikke å skjule fakta, slo han fast i intervjuet.

Powered by Labrador CMS