Nyskaping

Anita Krohn Traaseth og Innovasjon Norge tar til orde for mer og bedre samarbeid mellom privat og offentlig sektor.

Innovasjon Norge vil gjøre offentlig sektor til internasjonal prøvekanin

I statsministerens seneste nyttårstale ble det etterlyst en kultur med «rom for å feile». Innovasjon Norge tar henne på ordet og foreslår radikale endringer i offentlig sektor.

Publisert Sist oppdatert

Perspektivmeldingen tegner et nokså dystert bilde av den norske velferdsstaten om det ikke tas grep. Eldrebølgen og et oljefond som må spille en mindre rolle i norsk økonomi de neste tiårene kommer til å skape utfordringer.

I den sammenheng har Innovasjon Norge rettet søkelyset mot offentlig sektor, og utarbeidet årets Drømmeløftsrapport med tittel «Innspill til ny retning for offentlig privat innovasjon».

Tirsdag holdt Anita Krohn Traaseth sin årlige innovasjonstale, og overrakte rapporten til næringsminister Monica Mæland. Der vektlegges offentlig-privat samarbeid om innovasjon.

– Og la meg poengtere; offentlig og privat sektor er avhengige av hverandre. Dette er ikke et motsetningsforhold, men et helt avgjørende samspill vi må videreutvikle, sa Traaseth.

– Vi må legge til rette for det vi kaller offentlig-privat innovasjon. Lykkes vi med det skaper vi også et mer mangfoldig arbeidsliv, øker eksportinntektene og sikrer norsk velstand – også i 2030 og videre.

Rollefordelingen er, og må, imidlertid være helt klar, mener Traaseth: Offentlig sektor eier samfunnsoppdragene, mens næringslivet kan drive løsningene fram og bidra til at de blir tatt i bruk raskt og av mange.

– På denne måten kan norsk, offentlig sektor bli et viktig testmarked. For ren transport, velferdsteknologi og bærekraftig avfallshåndtering. Eller robotisering av kommunens byggesaksbehandling for den del, sa Traaseth.

– Med en solid offentlig pilotkunde i ryggen er det lettere å erobre internasjonale markeder med verdensledende produkter og tjenester.

Powered by Labrador CMS