blogg

I et jobbintervju bør du gi grundige og direkte svar på spørsmål, og passe på så ikke nervøsitet gjør at samtalen sklir ut.

Intervjusvar som sikrer avtalen

Målet med et intervju er å selge deg selv til en potensiell arbeidsgiver. Hvert ord du ytrer bekrefter hvor egnet du er for stillingen. Svar på spørsmålene bør gis med sikkerhet og autoritet.

Publisert Sist oppdatert

Mange kandidater snakker for mye under intervjuet. Det er ofte slik at nervøs energi gir seg utløp i form av lange svar på enkle spørsmål. Du bør gi et grundig svar, men reis ikke jorda rundt for å gå over gata. Gi et direkte svar, vent så på intervjuerens neste spørsmål. Disse forslagene vil hjelpe deg å oppnå målet.

Vent under stille perioder. Mange kandidater føler seg ille til mote i stille pauser under intervjuet. Resultatet er at de har en tendens til å fylle pausen med å fortsette å snakke. Dersom du føler at du har svart utfyllende på spørsmålet, vær stille. Svært ofte er intervjueren stille mens han eller hun tenker gjennom informasjonen du nettopp har kommet med for så å tenke ut tilleggsspørsmål.

Forbered noen anekdoter som illustrerer dine sterke sider. Bestem deg for noen spesielle tilfeller som kaster lys over dine sentrale kvalifikasjoner. Plukk ut fire til seks triumfer du er stolt av og bestem hvilke ferdigheter og eksempler som best underbygger svarene dine. Benytt situasjoner som knytter seg direkte til den fremtidige stillingen slik at intervjueren kan se for seg din rolle i organisasjonen.

Oppsummer: Noen intervjuspørsmål krever et lengre svar, spesielt dersom et svar blir illustrert med en historie. Beskriv situasjonen eller problemet, handlingene du foretok for å takle problemet og resultatene av det. Dersom du gir et todelt svar, si det innledningsvis slik at intervjueren kan følge din forklaring. Gi de detaljene du føler er nødvendig og oppsummer så din suksess i en eller to setninger.

Kontroller digresjoner: Mange intervjuer blir avsporet når deltagerne vandrer ut på viddene til ting som ikke er direkte knyttet til spørsmålet som ble stilt. For eksempel, i løpet av din beskrivelse av en suksesshistorie, kan det hende at intervjueren nevner en lignende situasjon i hans eller hennes karriere. Om ikke så lenge har dere begge mistet fokus. Du kan bringe situasjonen tilbake på sporet med en overgangsfrase som ”jeg tror at vi begge har lært at det å motivere kolleger til å jobbe i et team kan gi raske resultater.” Men husk at kjemi er en stor del av en kandidatens suksess, så det behøver ikke alltid være en ulempe at konversasjonen flyter litt bort fra tema.

Se opp for kroppsspråk-signaler: Intervjueren vil sannsynligvis gi en masse ikke-verbale signaler som en reaksjon på dine svar. Smil, nikking og god øyekontakt viser at han eller hun følger din tankerekke. Dersom intervjueren ser forvirret ut eller distrahert, spør om han eller hun vil ha et eksempel til for å illustrere poenget. Dersom intervjueren har mistet fokus fullstendig, prøv å avslutte møtet ved å takke ham eller henne for deres tid og spør om neste steg i intervjuprosessen, som når det kan tenkes at det blir tatt en avgjørelse.

Tenk på intervjuet som en verbal kommunikasjonskampanje. Akkurat som reklame selger et produkt, kan dine evner i et intervju selge deg til en stilling. Ditt trumfkort i denne kampanjen er forberedelse. Vær forberedt med en oppsummering av dine evner og eksempler som virkeliggjør ditt potensiale. Resultatet er en totalpakke som vil ha en positiv virkning på din utvalgte forbruker, din potensielle arbeidsgiver.

Powered by Labrador CMS