Samfunnsansvar

Irans oljeminister Bijan Zanganeh (til venstre) sier det er uaktuelt å vedta et tak for oljeproduksjonen under torsdagens OPEC-møte.

Iran nekter å godta oljeproduksjonstak

Irans oljeminister Bijan Zanganeh avviser at OPEC-landene vil bli enige om et produksjonstak under torsdagens møte i Wien. Samtidig tar han til orde for en nasjonal kvoteordning.

Publisert Sist oppdatert

Fra før har Iran, som i januar returnerte til det globale oljemarkedet etter opphevelsen av vestlige sanksjoner mot landet, motsatt seg alle forsøk på å begrense produksjonen, et tiltak mange har tatt til orde for i et forsøk på å løfte oljeprisen.

Iran uteble fra det mislykkede OPEC-møtet i Doha i april, der medlemslandene og andre oljeproduserende nasjoner ikke klarte å bli enige om å låse produksjonsnivået. Det vil heller ikke skje torsdag, hevder Zanganeh.

– En av våre hovedideer er nasjonale kvoter, men jeg tror ikke vi kan komme til enighet om temaet på dette møtet, sier han.

I forrige måned produserte Iran to millioner fat med olje hver dag, et tall Zanganeh spår vil dobles i løpet av kort tid. Iranerne har nektet å trappe ned produksjonen så lenge landet produserer mindre olje enn det gjorde før de vestlige sanksjonene ble innført.

Mens Zanganeh ikke forventer noen avtale om produksjonsnivå i Wien, sier han at hovedmålet med møtet er å velge en ny generalsekretær i OPEC etter libyske Abdalla El-Badri. De mest aktuelle kandidatene er Ali Rodriguez Araque (Venezuela), Mohammed Barkindo (Nigeria) og Mahendra Siregar (Indonesia).

– Hovedpunktet på vår saksliste er å velge en ny generalsekretær, sier Irans oljeminister.

Powered by Labrador CMS