DP helg

Forfatter Tore Renberg forteller i samtale med Alf van der Hagen at han prøver å krype inn i hodet på sine romankarakterer, alle som én, og tenke som dem, se verden som slik de gjør.

– Jeg kan komme veldig høyt opp og der oppe skjer det ting som man helst ikke vil gå glipp av

– Jeg er mye reddere mørket, sier Tore Renberg i en sjelden åpenhjertig samtale med Alf van der Hagen om det som driver ham og hvordan han erfarer livet.

Publisert Sist oppdatert

Jeg prøver å krype inn i hodet på mine romankarakterer, alle som én, og tenke som dem, se verden som slik de gjør. Ja, jeg forsøker vel egentlig å bli dem. Gustave Flaubert
ble en gang spurt: «Madame Bovary, hvem er det?» Han svarte: «Madame Bovary, det er meg!» Det er også mitt ideal. Med romanen «Tollak til Ingeborg» (2020) ga jeg stemme til en mann som ligger meg selv fjernt. En mann født i slutten av 1930-årene og som bor oppe i en dal, langt unna urbane strøk hvor jeg selv bor. Og med en oppvekst og en livsvei som er helt ulik min.

Denne Tollak har drevet fysisk arbeid på et sagbruk som nå er nedlagt. Samfunnet har ikke lenger bruk for ham?

Han er en deklassert, rasende mann. Forbindelsen mellom ham og samfunnet er brutt. Fiendskap er alt som er igjen. Jeg har talent for sinne, jeg òg, men han overgår meg, heldigvis.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS