Næringsliv

Julevin

Har du ennå ikke handlet inn vin til julematen gir vinekspert Remi Madsen deg tipsene her:

Publisert Sist oppdatert
Vår mest brukte matrett på julaften (over 50 % har ribbe), ofte med pølse og medisterkaker. Dette gir rafting smak og, ikke minst, en del fett. Surkål hører med. Du trenger en vin med god frukt og en viss friskhet samt en del fylde. En smaksrik vin. (40277)Basislisten: Ung mørk rød. Behagelig duft av røde og mørke bær, urter, krydder og eik. Saftig bløtt anslag, mye bærpreg/sødme, snille tanniner, god ettersmak., (10545)

Juletiden er spennende med mange gode muligheter for å drikke god vin.

Den tradisjonell julematen er ofte kraftig og feit. Likevel er det store variasjoner i landet vårt med tanke på tilberedningsmåter, tilbehør og smak. Det gjør også at valg av drikke vil variere, mener vinekspert Remi Madsen.

Lutefisk:

Her er øl og akevitt obligatorisk for mange. Prøv gjerne en spesialvariant; Norsk Lutefisk Akevitt (39537).
Vin fungerer godt, aller best er hvitvin. Rødvin kan gå, men er vanskelig på grunn av luten og syrligheten som trenger litt fruktsødme i vinen.
Det som passer overraskende godt, er Champagne.

Cuvee Sommelongue 2005, Cotes du Rhone, A. Brunel (48076)

Kr: 139,90

Basisliste: Klar og rød med lys kant. Flott duft av røde og mørke bær, særlig kirsebær, svarte plommer, krydder som kanel, som en liten châteaneuf-du-pape.
Rikt anslag, følger duften, flott saftighet, middels fylde, god bitterhet i finishen og en lang, varm ettersmak.

Eitelsbacher Karthaüserhofberg Riesling 2004/2006 (20313)

Kr: 119,80

Basisliste:Ung vin med god duft, rik balansert smak med flotte syrer og pent preg av tropisk frukt samt mineraler.

Sitter lenge i munnen.

Meursault 2001, domaine J. Matrot (33163)

Kr: 305,00

Basisliste: En klassisk Meursault med modne frukttoner litt tropisk, smør, blomster og honning. Smaken er himmelsk god med god fylde lik nesen og pent eikebruk. Virkelig flott vin.

Torsk:

Hvis det serveres lever og rogn, kan man gå litt opp i kraft på vinene, kanskje en god rød Bordeaux som Ch. Vieux- Bonneau 2004 (44565). Pris: 159,90. Bruker man kveite, vil valget være helst hvitt.

Nierstein Oelberg Riesling 2006, Weingut Kühling- Gillot, Tyskland - Rheinhessen (10584)

kr 299,90

Basisliste: Grønngul farge. Ung frisk og rik duft. Rent elegant smaksanslag, god druekarakter, en del mineraler utover, sitter lenge. Allround fiskevin.

Svineribbe:

Alamos Malbec 2006, Argentina

Kr: 99,90

Basisliste: Dette er en saftig og innbydende vin med masse søte mørke bær, eikekrydder, lakris, skogbunn, god friskhet, en del alkohol. Vinen har en lang og saftig ettersmak.

Ch. De Segries 2004, Lirac (31335)

Kr: 139,90

Basisliste Flott bærduft pakket med røde og mørke bær, krydder, skog og snev av animalskhet.
Smaken er fyldig og balansert med fine tanniner. Farlig god bare å drikke også.

Pinnekjøtt:

Flere får øynene opp for dette på julaften, og mange gleder seg til sesongen starter. Smaksmessig må pinnekjøtt karakteriseres som både salt, fett og smaksrikt. Tilbehøret er viktig for den totale smaksopplevelsen. Her passer også øl og akevitt meget godt, men da fyldige med kraftig smak.

På vinsiden kan du bruke både hvitt og rødt. Hvitt gjerne med litt rest sødme, som vinen fra Tyskland: Prüm Spätlese 2005 (3769). Den er på basislisten og koster 127,90 kroner.

Rødvin

Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2005, California (10595)

Kr: 119,50

Pegrandi Amarone della Valpolicella 2004, Az. Ag. Vaona, Italia - Veneto

kr 334,80

Basislisten: Tett purpurfarge. Rik duft med mørke og søte bær, kirsebær, tørkete bær, sjokolade og fatkrydder. Smaken er tett med flott bærsødme, god balanse mellom duft og smak, fyldig og med lang ettersmak.

Powered by Labrador CMS