etikk og samfunnsansvar

– Å henrette folk er etter mitt syn barbarisk. Det er sjokkerende å høre på Stolt-Nielsen og hans menneskesyn, sier Jacqueline Smith, leder i Sjømannsforbundet.

Kaller piratutspill barbarisk

Sjømannsforbundet er sjokkert over Jacob Stolt-Nielsens uttalelser om å drepe somaliske pirater og kaller rederens menneskesyn barbarisk.

Publisert Sist oppdatert

NUPI-direktør Jan Egeland mener 79-åringen ville havnet i fengsel dersom pirater ble skutt uten lov og dom.

– Å henrette folk er etter mitt syn barbarisk. Det er sjokkerende å høre på Stolt-Nielsen og hans menneskesyn, sier Jacqueline Smith, leder i Norsk Sjømannsforbund til Dagens Næringsliv.

Det var i tirsdagens Dagens Næringsliv at Jacob Stolt-Nielsen hadde sitt oppsiktsvekkende leserinnlegg på trykk, et innlegg som har skapt full storm.

«Pirater tatt i internasjonalt farvann har alltid vært straffet med døden, oftest utført på stedet,» skriver han og poengterer at den brutale praksisen bør gjeninnføres. Han utdyper overfor avisa at måten å løse problemet på, er å senke piratene og deres skip med mann og mus.

Liv lite verdt

Både myndigheter, politikere og sjøfartsorganisasjoner er sjokkert over utspillet. Rederiet Stolt-Nielsen sendte ut en børsmelding tirsdag hvor det ble fastslått at uttalelsene til styremedlem Jacob Stolt-Nielsen var hans private syn, og ikke rederiets holdning.

Sjømannsforbundet mener rederens utspill viser at han mener menneskeliv er mindre verdt enn økte driftskostnader ved å velge alternative ruter.

– Hvor mye skal et enkelt individ eller deres familie risikere å lide for at verdenshandelen skal foregå på billigst mulig måte, spør Smith.

– Det å henrette en person koster kun en kule, mens det å finne alternative seilingsruter innebærer en økonomisk kostnad, legger hun til.

Vil bli fengslet

NUPI-direktør Jan Egeland sier til avisa onsdag at Stolt-Nielsen selv burde puttes i fengsel, dersom somaliske pirater drepes uten lov og dom.

– Han burde puttes i fengsel. Hvis han henretter somaliske tenåringer uten lov og dom fordi de forsøker å kapre et skip, så vil både han, kapteinen på skipet og mannskapet puttes i fengsel i hvilket som helst land, sier Egeland.

– Jeg forstår at den gamle rederen er forbannet, men lynsjing av pirater er ikke avskrekking som vil få arbeidsløse og eventyrlystne ungdomsgjenger til å si nei til sjørøveri, legger han til.

Forstår frustrasjonen

Også statssekretær Erik Lahnstein i Utenriksdepartementet sier han forstår rederens frustrasjon og sinne over den alvorlige situasjonen, men har ikke forståelse for ordbruken, dersom Stolt-Nielsen mener den bokstavelig.

– Hvis han mener det bokstavelig, er det overraskende og skuffende. Hvis du fanger en pirat og tar fra ham våpnene, så kan du ikke drepe ham. Det er ren likvidering. Selv de grusomste former for kriminalitet i Norge, som mishandling, drap og voldtekt, får man ikke dødsstraff for, sier han.

Også Norges Rederiforbund er sterkt uenig i den 79 år gamle rederens strategi for å få bukt med piratene:

– Vi skal ikke møte lovløshet med mer lovløshet, sier direktør Sturla Henriksen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS