børs og aksjetips

Forskningsjef Geir Linløkken i Investtech.

Kjøp på stigende trend

Å kjøpe en aksje som allerede er i en stigende trend og samtidig gir nye kjøpssignaler kan være meget lønnsomt. Det viser en fersk teknisk analyse fra Investtech.com.

Publisert Sist oppdatert

En fersk analyse som forskingssjef Geir Linløkken og Asbjørn Taugbøl hos Investtech.com har gjort konkluderer med at aksjer som sender kjøpssignaler i en stigende trend kan være en meget lønnsom investering.

- Resultatene er entydige og meget interessante. Aksjer med kjøpssignal fra stigende trend har gitt konsistent gode resultater over tid, med signifikant meravkastning i forhold til referanseindeks, sier Taugbøl.

Forskningsrapporten viser at aksjer etter kjøpssignal har en gjennomsnittlig avkastning etter én måned på 2.7 prosent og etter 12 måneder 20.0 prosent.

Børsens snitt ligger på henholdsvis 1.0% og 12.3%, noe som gir en meravkastning på 1.7 og 7.7% etter hhv en måned og 12 måneder.

Salgssignaler, det vil si aksjer som kommer inn i en fallende trend, faller i snitt 1.1% første måneden.

Etter ett år, har aksjer i fallende trender i snitt steget 5.2 prosent, det vil si 7.2 prosentpoeng mindre enn referanseindeksen, viser studien.

Taugbøl og Linløkken har i et omfattende forskningsarbeid tatt utgangspunkt i aksjene på Oslo Børs i perioden 1996 til 2009.

For hver aksje er det identifisert på hvilke dager den har kommet inn i en stigende trend, og definert dette som kjøpssignaler. Tilsammen ble det identifisert 3747 kjøpssignaler.

Det er deretter sett på kursutviklingen i tiden etter kjøpssignalet, og sammenlignet med referanseindeksen (OSEBX). Tilsvarende er det sett på hva som skjer når aksjen kommer inn i en fallende trend, definert som et salgssignal.

Tilsammen ble det identifisert 2792 slike salgssignaler.

Trendene er automatisk identifisert, og kravet til en stigende trend er at den har en stigningstakt på mer enn 10 grader.

Her er resultatene:

Den blå kurven, dvs kjøpssignaler, ligger over den sorte kurven etter signaldato, og den røde kurven, dvs salgssignaler, ligger under den sorte kurven etter signaldato. Det viser at kjøpssignaler, dvs kjøp av aksjer når de kommer inn i en stigende trend, i snitt har en positiv kursutvikling i forhold til gjennomsnittlig referanseindeksutvikling.

Motsatt har salgssignaler, dvs kjøp av aksjer når de kommer inn i en fallende trend, i snitt en negativ kursutvikling i forhold til gjennomsnittlig referanseindeksutvikling.

For Norge har aksjer etter kjøpssignal en gjennomsnittlig avkastning etter én måned på 2.7% og etter 12 måneder på 20.0%, mot børsens snitt på henholdsvis 1.0% og 12.3%. Salgssignaler, dvs aksjer som kommer inn i en fallende trend, faller i snitt 1.1% første måneden. Etter ett år, har aksjer med salgssignal fra fallende trend i snitt steget 5.2%, dvs 7.2 prosentpoeng mindre enn referanseindeksen.

Beregningen av gjennomsnittlig utvikling for aksjer med kjøpssignaler fra trend er gjort på bakgrunn av så mye som 3747 tilfeller. Usikkerheten i estimatet, målt ved standardavviket, er dermed relativt lav. I tillegg er gjennomsnittlig avkastning for kjøpssignaler 22 - 250 dager etter signal, mellom 6.7 og 8.1 standardavvik over referanseindeksens avkastning.

Så høye verdier anses klart signifikante.

I både Norge og Sverige gir altså aksjer som kommer inn i en stigende trend, bedre avkastning enn referanseindeksen, mens aksjer som kommer inn i en fallende trend gir dårligere avkastning enn referanseindeksen. I tillegg går det fram av figur 5 og figur 6 at i begge landene øker meravkastningen mest i de 3-4 første månedene etter signal.

Det er sett på hvordan meravkastningen for aksjer som har gitt kjøpssignal fra stigende trend, varierer fra år til år. Store variasjoner vil svekke de samlede resultatene, men samtidig gi indikasjoner på i hvilke situasjoner strategien virker ekstra godt og når den virker dårlig.

Referanseindeksen har i perioden 1996 - 2009 hatt både positiv og negativ avkastning på årsbasis. I positive børsår er det naturlig nok flere kjøpssignaler enn i negative år, men etter nesten 14 år, har det vært en positiv meravkastning i 13 av dem.

Det er heller ikke slik at det er enkelte år som i spesielt stor grad bidrar til meravkastningen totalt sett. En strategi basert på kjøpssignaler fra stigende trend, synes dermed robust mot årlige svingninger.

Aksjer med kjøpssignal fra stigende trend har gitt konsistent gode resultater over tid, med signifikant meravkastning i forhold til referanseindeks.

Basert på historiske kurser for aksjene på Oslo Børs i perioden 1996 - 2009 og OMX Stockholm i perioden 2003 - 2009, har aksjer som kommer inn stigende trender, gjort det bedre enn referanseindeksen i det påfølgende året.

For kjøpssignaler er det en relativt jevn økning i meravkastning over hele perioden etter signaldato, men med en noe høyere stigningstakt de første 3-4 månedene.

Motsatt gir salgssignal negativ avkastning og noe mindreavkastning.

Trendene er identifisert av Investtechs helautomatiske systemer, over en relativt lang tidsperiode. Det gir et stort antall signaler, så grunnlagsdataene anses gode og resultatene statistisk signifikante. Undersøkelsen viser god meravkastning over tid, med 13 av 14 år med meravkastning for Norge og syv av syv for Sverige.

Resultatene er i liten grad følsomme for om børsen i samme periode stiger eller faller.

Trendene er identifisert av Investtechs helautomatiske systemer, over en relativt lang tidsperiode. Det gir et stort antall signaler, så grunnlagsdataene anses gode og resultatene statistisk signifikante.

De fleste velfungerende aksjemarkeder påvirkes av de samme mekanismer som de norske og svenske. Spesielt antas de underliggende psykologiske driverne, med grådighet og frykt som sentrale faktorer,

å være de samme for investorer over hele verden. Det er dermed ingen grunn til å tro at de overordnede konklusjonene i denne rapporten ikke vil være gyldige også i andre markeder.

Les hele rapporten her.

Powered by Labrador CMS