etikk og samfunnsansvar

Klager inn Tine-reklame til Forbrukerombudet

Tines reklame med snakkende kyr blir klaget inn for Forbrukerombudet av Miljøpartiet De Grønne.

Publisert Sist oppdatert

Reklamen forleder forbrukerne til å tro at alle melkekyr er på beite, mener partiet.

Kyrne lyver om tilværelsen sin, ifølge De Grønne, som mener reklamefilmen undergraver satsingen på økologiske produkter.

Les også Tines løgnaktige produktreklame

– Faktum er at kyr i løsdrift kan gå inne hele året og at svenske kyr er mer ute i friluft enn norske kyr. Jeg utfordrer Tine til å lage en reklame som viser hvordan flertallet av melkekyrne har det mesteparten av tiden, sier Sondre Båtstrand, talsmann for De Grønne.

– Misvisende

Det er også misvisende at melkekyr og kalver går i samme innhegning, slik som i reklamefilmen, mener partiet. Realiteten er at de aller fleste kalver og kje blir skilt fra mordyret raskt etter fødselen, en praksis Rådet for dyreetikk har kritisert, heter det i klagen.

Tine på sin side mener faktagrunnlaget for reklamefilmen er godt dokumentert og at den gir et riktig bilde av hvordan norske melkekyr har det i dag.

– Kyrne er ute

–70 prosent av norske kyr står på bås, og da er de ute minst åtte uker i løpet av året. Det sannferdige bildet er at 80-90 prosent av norske kyr er ute, sier kommunikasjonssjef Lars Galtung i Tine til NTB.

Med filmen har Tine ønsket å vise at norske kyr er i verdenstoppen når det gjelder helse, forteller han.

– Hver ku i Norge har sitt eget helsekort. Sammen med Tines 300 rådgivere i hele landet mener vi å ha et godt bilde av helsetilstanden til dyrene, og norske kyr har unike kvaliteter sammenlignet med situasjonen ellers i Europa, sier kommunikasjonssjefen, som gjerne deler faktagrunnlaget med både De Grønne og Forbrukerombudet. (©NTB)

Powered by Labrador CMS