forsiden

Klart for en ukes oljesirkus i Stavanger

ONS 2010 er en av verdens viktigste møteplasser for petroleumsbransjen. I tillegg er det gratiskonserter, foredrag av Kevin Costner, kongelig besøk og utstillinger på programmet.

Publisert Sist oppdatert

Stavanger (NTB-Mette Estep): I løpet av 35 år er oljemessen i Stavanger blitt stedet mygg og elefanter i petroleumsbransjen møtes. ONS fungerer som arena for politisk debatt og presentasjon av økonomi og teknologi knyttet til alle nivåer i internasjonal olje- og gassindustri.

– Å være vertskap for ONS er utrolig spennende for Stavanger, Norge og oljeindustrien her. Representanter fra hele den globale industrien kommer hit. Det er en fin mulighet for både selskaper og ansatte til å skape nettverk, noe vi har erfart på alle nivåer innen Statoils organisasjon, sier konsernsjef i Statoil, Helge Lund til NTB.

Kongelig

Den offisielle åpningen tar kong Harald seg av tirsdag, etterfulgt av åpningstale ved statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Deretter blir det paneldebatt rundt årets hovedtema: Hvordan flere mennesker i verden skal få tilgang på energi.

Selve bransjeutstillingen over 20.000 kvadratmeter er ikke åpen for hvermannsen, men ONS tjuvstarter allerede søndag med flere kunstutstillinger, blant annet ved den internasjonalt kjente Stavanger-kunstneren Roald Kyllingstad. Sentrum av byen fylles opp med ti store paviljonger der folk kan nyte mat, musikk og underholdning.

Miljøverner Costner

Onsdag er det spesiell oppmerksomhet rundt miljøutfordringer, når bransjen tar opp hvor veien skal gå etter miljøtoppmøtet i København i fjor. ONS har utvidet seg og inkluderer nå også alternativ og fornybar energi, i tillegg til olje- og gassektoren. Flere navn står på talerlisten, men et av dem det knytter seg mest spenning til dukker ikke opp før torsdag.

Skuespiller og miljøaktivist Kevin Costner kommer til Stavanger for å presentere sitt sentrifugesystem for rensing av oljesøl. Costner er grunnlegger av selskapene Blue Planet Solutions og Ocean Therapy Solutions.

– Om jeg skal høre foredraget hans? Vel, det har jeg ikke tatt stilling til ennå, sier Statoil-sjef Lund.

Det lille ekstra

I tillegg til det offisielle programmet er det allerede varslet at flere andre vil markere seg under ONS. Bellona kjører sitt alternative seminar for petroholikere mandag.

Kvinnegruppa Ottar har tatt initiativet til at alle utstillerne får informasjon om at sexkjøp er forbudt og straffbart i Norge. Tidligere arrangementer har fått uønsket oppmerksomhet når det er blitt kjent at ONS-besøkende har drevet med mer enn messedeltakelse.

Forhåpentligvis vil alt det andre byen tilbyr være nok. Tradisjonen tro arrangeres det gratiskonsert i sentrum av Stavanger. I år stiller Åge Aleksandersen, Sivert Høyem og Katzenjammer på scenen. Deretter er det fullt fyrverkeri over byen. Dette skjer torsdag kveld, enda selve konferansen ikke er over før fredag ettermiddag. (©NTB)

Powered by Labrador CMS