Samfunn

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kom på overraskelsesbesøk til Utøya onsdag. Her sammen med Dennis Thorkildsen (18) fra Mandal i bakken på AUFs sommerleir.

Klima og jobber på ungdomsleirer

Klimakamp og jobber for unge er hovedsakene når sommerleirene braker løs for politisk ungdom. Både FpU og Unge Høyre kan skilte med rekorddeltakelse.

Publisert Sist oppdatert

– Rekordpåmelding i år gleder oss! Det tyder på at det er stor optimisme i Unge Høyre om dagen. Det er mange som vil bidra i valgkampen – og som vil gi jernet de siste ukene før valget, konstaterer leder Kristian Tonning Riise for Unge Høyre overfor NTB.

I alt 400 ungdommer strømmer til Tromøy i Arendal torsdag, når ungdomspartiets sommerleir åpner. Allerede fredag gjester partileder og statsminister Erna Solberg leiren.

– Hovedformålet med sommerleiren er å ruste medlemmene til valgkamp. Samt å gi den siste vitamininnsprøytingen. Før de skal delta i debatter og stands – og forhåpentligvis lose Erna inn til fire nye år som statsminister, understreker Riise.

Også Anniken Hauglie og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen besøker leiren i løpet av uka, samt nestleder og kommunalminister Jan Tore Sanner.

– Risikabel oljepolitikk

Når i alt 90 medlemmer av Grønn Ungdom møtes på Risøya i Tvedestrand, holder det ikke å skape nye arbeidsplasser for unge. De må også være grønne.

– Vi er kjempebekymret for at ledigheten som har rammet unge, kommer til å ramme igjen dersom vi ikke kommer oss ut av oljeavhengigheten, sier nasjonal talsperson Anna Kvam for Grønn Ungdom til NTB, også førstekandidat i Hordaland.

Hun mener at nåværende oljepolitikk er risikabel.

– Når statsminister Erna Solberg (H) nylig sa at unge ikke skal gi opp oljedrømmen, så mener vi at det er en felle. Om vi ikke omstiller arbeidet nå, tror vi at det byr på problemer for framtidige arbeidstakere, understreker Kvam, som sier at også flyktningkrisen blir ett hett tema.

– Tøffe krav

Det blir også rekorddeltakelse når samferdselsminister og nestleder for Frp, Ketil Solvik-Olsen og FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud åpner sommerleiren til Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) torsdag. Snaut 200 ungdommer deltar i leiren på Skottevik feriesenter i Høvåg i Lillesand.

– Vi kommer til å være tydelige overfor Frp om våre forventninger de neste fire årene, når partileder Siv Jensen kommer på fredag, røper FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud til NTB.

Ungdomspartiet skal overlevere en kravliste til partilederen, der hovedsakene er styrking av dyrepolitiet og flere helsesøstre i skolene. Men først og fremst er det eldreomsorgen som skiller FpU fra de andre ungdomspartiene.

– Så vidt vi har registrert, er det ingen av de andre ungdomspartiene som har eldreomsorg som valgkampsak. Vi ønsker å løfte fram ting som ikke bare handler om oss unge. Vi mener at de eldre skal få større valgfrihet ved at omsorgstjenester legges ut på anbud, forklarer Svendsrud.

– Høydepunktet er Gro

For tredje året på rad deltar over 1.000 ungdommer til AUFs sommerleir på Utøya.

– Vi blir ofte kalt valgkampmaskineriet til Ap. Det blir deilig å skolere oss og å diskutere. For så å reise hjem på søndag – med full motivasjon til å gjøre tidenes valgkamp, sier AUF-leder Mani Hussaini til NTB.

Både speed-dating og fotball står på programmet. Men leiren handler først og fremst om å stille tøffe krav til Ap-leder Jonas Gahr Støre – som kommer fredag.

– Årets valg skal bli et klimavalg. Vi trenger ikke å se til USA for å finne klimaskeptikere. Under Frp og Høyres regjeringsmøter sitter de på rekke og rad. Vi trenger en regjering som kutter utslippene og som samtidig gir flere jobber, sier Mani.

Onsdag kveld troppet Nato-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg opp på Utøya som kveldens store overraskelse. Men Mani har imidlertid et ekstra ess i ermet.

– Høydepunktet under årets sommerleir blir besøket av Gro Harlem Brundtland lørdag. Hun åpner valgkampshowet, røper AUF-lederen.

Powered by Labrador CMS