ukeforum

Kom seg ut: Statsminister Erna Solberg og Høyres ordførerkandidat i Haugesund, Harald Larssen Lønning, fik omvisning på Marine Aluminium under kommunevalgkampen tidligere i høst.

Kom dere ut!

70 prosent av småbedriftene ønsker at deres kommune skal bli bedre på næringsutvikling. Det kan nyvalgte lokalpolitikere gjøre noe med.

Publisert Sist oppdatert

Olaf Thommesen er administrerende direktør i SMB Norge.

SYNSPUNKT. Nå er vi i gang. I hver eneste kommune over hele landet har erfarne og uerfarne lokalpolitikere satt seg til rette i kommunestyrene og inntatt ordførerkontorene.

De har nå fire år med alle muligheter i verden til å løfte frem de viktigste sakene for sine lokalsamfunn.

Som administrerende direktør i SMB Norge representerer jeg over 5000 små og mellomstore bedrifter over hele landet. På vegne av alle disse bedriftene har jeg en klar oppfordring til dere nyvalgte.

Kom dere ut!

Før dere drukner i komitearbeid og budsjettforhandlinger. Kom dere ut i hele distriktet og besøk så mange av bedriftene i kommunen som mulig. Vær nysgjerrig når du er ute. Spør bedriftene om det er noe du som lokal beslutningstaker kan bidra med for at akkurat deres virksomhet skal få et løft de neste fire årene.

Spør dem hva som skal til for at deres bedrift skal kunne skape nye arbeidsplasser.

For dette med nye arbeidsplasser i privat sektor er faktisk noe av det aller viktigste du kan bidra til i din kommune.

En rapport som ble publisert tidligere i år viser at kommuner med høy andel private arbeidsplasser har størst befolkningsvekst, en yngre arbeidsstyrke og betydelig mer kjøpekraft. I tillegg er både sykefraværet og andelen uføre lavere i disse kommunene.

Høyere inntekter kombinert med lavere utgifter betyr at du som politiker får et større handlingsrom som kan brukes til å innfri løftene du ga velgerne i valgkampen.

Kommuner med høy andel private arbeidsplasser har størst befolkningsvekst, en yngre arbeidsstyrke og betydelig mer kjøpekraft

I en undersøkelse som ble gjort blant SMB Norges 5000 medlemsbedrifter før valget svarte hele 70 prosent at de ønsket at deres kommune skulle bli bedre på næringsutvikling.

De opplevde lang saksbehandlingstid og manglende kompetanse blant kommunens ansatte som et virkelig stort problem.

Dette er ting dere faktisk kan gjøre noe med!

Under en paneldebatt som SMB Norge arrangerte i Bergen tidligere i år kom den lokale investoren Christian Foss med følgende bønn til sine lokale politikere.

«Vi bedrifter trenger ikke at absolutt alt skal legges til rette for oss. Det vi først og fremst trenger er fravær av kjepper i hjulene».

Hvis dere oppriktig ønsker å bidra til flere private arbeidsplasser lokalt så håper jeg at dere noterer dere uttalelsen til Foss. Ha den i bakhodet dere når dere snakker med det lokale næringslivet.

Hvilke kjepper kan du fjerne for dem?

Så kom dere ut! Det er bra for både deg, bedriftene og kommunen.

Lykke til med det viktige arbeidet dere har foran dere de neste fire årene!

Powered by Labrador CMS