Samfunn

Jörg Asmussen (t.h.) i samtale med Angela Merkel

Kommende EU-stjerne om Europas fremtid

Sosialdemokraten Jörg Asmussen, er for tiden statssekretær i det tyske arbeidsdepartementet. Tidligere har han vært toppdirektør i den europeiske sentralbanken ECB, og han sies å være tett på Angela Merkel. Mange spår ham en stor fremtid i europeisk politikk. Selv peker han på investeringer, flexicurity og energiunion som EUs fremtid.

Publisert Sist oppdatert

Asmussen mener den danske modellen for arbeidslivet, såkalt flexicurity hvor man kombinerer svakt stillingsvern med et solid sikkerhetsnett, fungerer som skisse for fremtidens Europa. Han ønsker å utstyre eurosonen med et eget budsjett og et eget parlament. Samtidig forsikrer han om at Tyskland vil innføre en egen finansskatt fordi det er en moralsk nødvendighet.

Politisk teknokrat

Asmussen som snakker dansk, men er født og oppvokst i Flensburg, har snakket med Ugebrevet Mandag Morgen. Hans visjoner er interessante fordi det for alvor er blitt fart i debatten om Europas fremtid etter at David Cameron vant valget i Storbritannia. Tyskerne ser på Camerons folkeavstemming som et forsøk på å sabotere integrasjonsforsøkene i EU. Ifølge Asmussen er den tyske oppfatningen at man nå står ved en korsvei i det europeiske samabeidet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS