Samfunn

Krangler videre om boring i nord

SV godtar ikke Arbeiderpartiets kompromissforslag i kampen om oljeutvinning utenfor Nordland og Troms. Ap foreslår å konsekvensutrede de nordligste områdene, Vesterålen og Troms, men utelate Lofoten.

Publisert Sist oppdatert

Dette gjør heller ikke utvinningstilhengerne veldig lykkelige, for det er anslått at 43 prosent av forekomstene ligger utenfor Lofoten, skriver Aftenposten.

SV-leder Kristin Halvorsen har flere ganger sagt at partiet ikke er imot kunnskap om mulige konsekvenser. Striden står likevel om det som i juridisk forstand kalles en konsekvensutredning, fordi dette er en forutsetning for senere boring.

Det spekuleres ivrig om hvorvidt dette vil sprenge den rødgrønne regjeringen. SV har programfestet varig vern av Lofoten og Vesterålen, men partiet har innsett at det ikke er aktuelt nå. Med andre ord kan en eventuell blåblå regjering etter 2013 starte prosessen uavhengig hva de rødgrønne gjør før den tid. Men dersom de formelle konsekvensutredningene ikke er gjennomført vil det i det minste ta noe lengre tid før borestrengen kan senkes i sjøen.

De rødgrønnes frontfigurer Jens Stoltenberg, Liv Signe Navarsete og Kristin Halvorsen møtte onsdag et knippe ordførere fra Nordland og Troms som var reist til storbyen for å tale sin sak. Narvik-ordfører Karen Margrete Kufaas sier at hun ser på utbygging som en mulighet til vekst i landsdelen og til å få beholde ungdommen. Alle er de tilhengere av å gjennomføre konsekvensutredningene, selv om ikke alle ordførerne ville binde seg til å si ja til en fremtidig utbygging.

Powered by Labrador CMS