spør om arbeidsrett

Krav om HMS-opplæring?

Hvilke krav stilles til opplæring i helse, miljø og sikkerhet?

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: I vår bedrift har ingen av lederne gjennomgått opplæring i helse, miljø og sikkerhet. Jeg har imidlertid hørt at dette er et krav. Har forsøkt å finne ut mer om dette, uten å lykkes. Håper derfor dere kan svare meg på følgende: Hvor kommer det frem at ledelsen i bedrifter må gjennomgå helse-, miljø- og sikkerhetsopplæring? Hvilke stillinger omfattes av plikten? Dersom vi skal arrangere kurs for lederne i bedriften, hvem er det som kan gi oss slik opplæring? Og til sist lurer jeg på hva konsekvensene av manglende oppfyllelse av kravet kan være?

Svar: Arbeidsgivers plikt til å gjennomgå opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid (HMS-arbeid) følger av arbeidsmiljøloven § 3-5. Denne bestemmelsen gir imidlertid ikke anvisning på hvem som i denne forbindelse skal anses som «arbeidsgiver» eller hva som ligger i begrepet «opplæring». Med «arbeidsgiver» menes enhver som har ansatt arbeidstaker for å utføre arbeid i sin tjeneste, og begrepet omfatter også den som i arbeidsgivers sted leder virksomheten, jf. arbeidsmiljøloven § 1-8 annet ledd. Dette innebærer at opplæringsplikten gjelder for bedriftens øverste leder(e). Der virksomheten er inndelt i avdelinger, der den lokale leder opptrer som arbeidsgiver med plikt til å ivareta arbeidsmiljøet, vil det også for disse være en plikt til opplæring i HMS. Plikten er personlig, og kan ikke delegeres.

Bestemmelsen stiller ikke nærmere krav til selve gjennomføringen av opplæringen. Heller ikke oppstilles krav til et visst antall timer opplæring. Hva som vil være nødvendig for den enkelte bedrift beror dermed på en konkret vurdering, for eksempel bedriftens størrelse og art. Arbeidstilsynet har utgitt en veiledning over hva opplæringen skal bestå i. Her heter det blant annet at opplæringen skal gi arbeidsgiver innføring i arbeidsmiljøloven og dens forskrifter som har særlig betydning for virksomheten og bransjen. Videre skal opplæringen gi arbeidsgiver kunnskap om vedkommendes plikter og ansattes rett og plikt til medvirkning. I tillegg skal temaene verneombudets, arbeidsmiljøutvalgets og bedriftshelsetjenestens funksjon og oppgaver behandles.

Opplæringen kan gis av bransjeorganisasjoner, profesjonelle opplæringsinstitusjoner, ved bedriftsintern opplæring eller av andre som har relevant kompetanse, for eksempel advokatfirmaer.

Ved manglende opplæring, i strid med lovens bestemmelse, kan Arbeidstilsynet gi pålegg om nødvendig opplæring.

Powered by Labrador CMS