Samfunn

Kreftfare kan forsinke månelandingen

Et notat fra Statoil om mulig kreftfare ved rensingen av Mongstad, kan gjøre prestisjeprosjektet vesentlig dyrere enn budsjettert.

Publisert Sist oppdatert

I et notat til Olje- og energidepartementet sendt så sent som 27. september, fastslår Statoil at risikoen knyttet til bruk av den såkalte aminteknologien for å rense Mongstad, er høyere enn tidligere antatt. Det skriver VG. Det er denne teknologien som foreløpig er valgt for fullskalaanlegget.

Dermed kan regjeringens mål om å fullrense Mongstad bli dyrere og dessuten ytterligere utsatt i tid.

Ifølge VG kan den midlertidige stansen føre til at regjeringen neste år må legge ut over en milliard kroner bare til planlegging av et fullskala renseanlegg på Mongstad, mot drøyt 700 millioner kroner som opplyst i budsjettet.

Utsettelser

Det er når aminer slippes ut til luft at det kan dannes nye og farlige kjemiske forbindelser. Forskerne er mest bekymret for dannelsen av såkalte nitrosaminer, som kan være kreftfremkallende.

Regjeringen ga i oktober 2006 Statoil lov til å bygge gasskraftverk på Mongstad. Kravet var at et testanlegg for rensing av CO2-utslipp skulle komme på plass samtidig, i 2010, og at fullskala renseanlegg skulle være på plass i 2014.

Tidsplanen for prestisjeprosjektet har imidlertid raknet fullstendig: Oppstarten for testanlegget er utsatt til 2012, og en investeringsbeslutning om full rensing blir tatt først i 2014. Dermed blir det ingen fullskala rensing før tidligst i 2018.

Powered by Labrador CMS