Samfunn

FrP-politiker Anders Anundsen påstår at det er flere byråkrater enn leger i helsevesenet, men anklages av helseministeren for å definere byråkrat for bredt.

Krever reform av helsevesenet

Frps Anders Anundsen krever reform av helsevesenet. Helseministeren mener partiet tuller med tall.

Publisert Sist oppdatert

Frp-politiker Anders Anundsen mener helsevesenet er overmodent for reform og modernisering. Blant annet er han sterkt kritisk til en utvikling der det er flere byråkrater enn leger ansatt i helseforetakene.

– I alle våre helseforetak er det i dag til sammen 12.858 leger. I de samme helseforetakene er det 19.529 byråkrater, altså folk som jobber med administrasjon, ledelse og kontorfunksjoner, sier han til Dagbladet.

Særlig mener Anundsen det er grunn til å sette i gang snarlig modernisering av elektronisk pasientjournal, som per i dag bruker ganske primitive dataløsninger.

– Vi lever med et helsevesen der pasientjournaler må kjøres i taxi eller fakses. Elektroniske pasientjournaler kan forenkle prosessen fullstendig. Noen sykehus i utlandet har innført systemer med total elektronisk pasientjournalføring. Det fungerer optimalt, sier han.

Mener Frp tuller med tall

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) anklager Frp for å trikse med tallene, og mener partiets definisjon av byråkrat favner altfor bredt.

– Hvis dette er nivået på Fremskrittspartiets regnekunst er det grunn til å advare mot partiet. Byråkratene, slik Frp karakteriserer dem, er for eksempel de som tar telefonen på sykehuset, de som ordner pasientpapirene og de som får IKT-systemer til å virke, sier Støre til Dagbladet.

Han påpeker at det i dag jobber 130.000 i sykehusfunksjoner i hele Norge.

– Å drive sykehus er komplisert med nærmere 40 forskjellige yrkesgrupper. Summen av alle Frp-forslag, lover og rettigheter er mer rapportering, skjema og mer byråkrati, sier han.

Powered by Labrador CMS