Samfunn

Konfrontert med den siste utviklingen i Viken-sammenslåingen oppfordret kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) søndag fylkespolitikerne til å respektere Stortingets vedtak og videreføre det viktige arbeidet de er i gang med.

KrFU ber moderpartiet støtte opp om regionreformen

KrF må understreke sin støtte til regionreformen og slutte å spre usikkerhet om den, krever KrFU-leder Martine Tønnessen.

Publisert Sist oppdatert

– KrF bør snarest mulig understreke sin støtte til reformen. Slik situasjonen er nå, kan KrFs manglende tydeliggjøring sette hele regionreformen i fare. Det er ingen tjent med. Reformen er for viktig til ikke å gjennomføres, sier hun til Dagbladet.

Søndag ble det klart at arbeidet med å slå sammen Østfold, Buskerud og Akershus til regionen Viken kan bli lagt på is i påvente av nye runder i Stortinget i høst. Det skjedde etter at arbeidsutvalget i de tre Ap-fylkeslagene enstemmig går inn for å stemme for forslaget fra SV, Sp og Frp om å stanse arbeidet i fellesnemnda.

Viken-striden kommer på toppen av den uløste konflikten mellom Troms og Finnmark, og Tønnessen frykter alt bråket fører til at hele regionreformen grunnstøter.

– Stortinget har vært pinglete i denne saken. Her burde man tatt mer ansvar og satt klarere rammer og krav. Skal regionene fungere, burde vi ha få og store regioner, sier hun, og ber Stortinget se «helheten for landet».

– Det kan være upopulært å ta avgjørelser innimellom, men slik er politikken.

KrF-nestleder Olaug Bollestad avviser kritikken.

– Vi har sagt tydelig nei til omkamper i nord og holder fast ved regionreformen. Det er fattet to stortingsvedtak, som skal gjennomføres. Men ballen ligger hos regjeringen, som i oktober må konkretisere hvilke nye oppgaver som skal tilfalle de nye regionene, sier hun til Dagbladet.

Viken-regionen med 1,2 millioner innbyggere er den suverent mest folkerike i regionreformen.

Powered by Labrador CMS