Europa

Skaper store verdier? Guggenheim, Bilbao. Europeisk, kreativt og moderne.

Kultur og kreative næringer: Europas tredje ­største sektor

En ny undersøkelse viser at Europas kulturelle og kreative sektor nå skaper vekst i et kriserammet kontinent. Gjennom finanskrisen har sysselsettingsveksten vært på 0,7 prosent årlig. Totalt omsetter de kulturelle og kreative for 536 milliarder euro – 4800 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

En ny studie har kartlagt hva de 11 sektorene bøker, aviser og magasiner, musikk, utøvende kunst, TV, film, radio, spillindustri, grafisk design, arkitektur og reklame omsetter for. Cesac – en paraplyorganisasjon for 34 av de største forvaltningsselskapene for komponister i EU-landene, Sveits, Island og Norge – står bak studien, som for første gang kartlegger hele bredden av Europas kreative og kulturelle næringer.

Tallene og kartleggingen kommer bare få år etter at EU lanserte prosjektet Creative Europe, som skal investere nærmere 10 milliarder kroner på kreative næringer frem til 2020. Creative Europe skal styrke og videreutvikle samarbeidet mellom de kreative sektorene både innenfor og utenfor EU. Dette mener EU er helt nødvendig for at EU skal klare å utnytte det fulle potensialet i de kreative og kulturelle næringene og for å sikre vekst og arbeidsplasser i Europa.

Nå kan de se ut som om EU er på sporet av noe.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS