jobb og ledelse

Kunstmarkedet blir hetere

Tyveriet av Munchs Skriket har ført til økt interesse for kunst generelt og dermed høyere priser. Renten er lav og børsen går bra. Det øker temperaturen i kunstmarkedet enda mer.

Publisert Sist oppdatert

Knut Forsberg i Blom-qvist Kunsthandel sier at selv om hele tyveriet er et tap for folket, har kunstnere generelt profitert på det.

- Betingelsene for å drive kunsthandel har knapt vært bedre, sier daglig leder Hans Richard Elgheim i Grev Wedels Plass Auksjoner AS.

Han peker på at børsen har gått bra lenge, og at det har gjort folk mer likvide. Samtidig er det noen som tenker på å sikre seg, de blir usikre på om børsen holder seg.

- Sammen med at mange har fått gjenreist økonomien sin og at det ikke er spesielt dystre tider på sikt, så kan jeg si at rammebetingelsene knapt har vært bedre, sier Elgheim.

- Galleriene selger bedre, og det er blitt kortere vei fra folk kjøper kunsten i galleriene og til de selger dem på auksjon. Man er blitt mer flyktig også på kunstområdet og kaster seg fortere på og av bølger. Før kunne det ta en generasjon fra et kunstverk ble kjøpt i et galleri til det havnet på auksjon, nå tar det ofte bare fem-seks år, sier Forsberg.

funkis-trussel

Elgheim snudde i fjor driften av auksjonshuset til pluss igjen etter et underskudd i 2002. Fjoråret endte med et overskudd før skatt på 500.000 kroner, mens underskuddet året før var på 800.000 kroner. Driftsinntektene sank i fjor til 4,6 millioner kroner, ned fra 5,5 i 2002.

- Markedet krympet i 2002, og da ble det kostnadsfokusering for oss, noe som satte sitt preg også på driftsinntektene. Nå har vi et komfortabelt kostnadsnivå og halvårsresultatet for 2004 viser at vi går i pluss, sier Elgheim.

Årets vårauksjon gikk veldig bra, ifølge Elgheim. Den høyeste salgssummen kom på Adolph Tidemands Ulvejegere på seteren fra 1854. Bildet gikk for 1,85 millioner kroner. Men auksjonshuset, som har spesialisert seg på norsk 1800- og 1900-tallskunst, ser også skjær i sjøen. Kjøpsinteressen er vridd mot 1900-tallskunst, ifølge Forsberg og Elgheim. Den gjelder særlig den yngre kretsen av kjøpere. Denne kunsten er ikke i like høy prisklasse. Arne Kavli og hans Kvinne ved bord fra 1909 hadde for eksempel mange ivrige budgivere under vårauksjonen, både i salen, forhåndsbudgivere og over telefonen. En heftig budrunde sendte prisen opp til det dobbelte av vurderingen. Utropsprisen var på 200.000, tilslaget ble på 410.000.

- De dyreste bildene går fremdeles, men i det siste har vi merket at 1800-tallskunsten har falt noe tilbake. Minimalisme og funkisstil preger hjemmene til de yngre kjøperne, og de vil ha yngre kunst som passer til denne stilen, sier Elgheim.

Ligger foran

Hos konkurrenten Blomqvist Kunsthandel endte fjoråret med driftsinntekter på 14,4 millioner kroner, en sju prosents nedgang fra året før. Overskudd før skatt ble på beskjedne 86.000 kroner.

- Dette året har gått veldig mye bedre. Det har vært bedre stemning og vi har solgt mer på salgsutstillingene utenom auksjon også. Vi er optimistiske før høstauksjonen. Man vet aldri, men foreløpig ser det veldig lovende ut. På inntektssiden ligger vi halvannen million foran fjoråret hittil, sier Forsberg.

Ifølge ham er det offisielle kunstmarkedet på omkring 500 millioner kroner. Blom-qvist kunsthandel AS, sammen med Blomqvist Auksjonshall Lysaker AS, omsetter totalt for 40-50 millioner kroner av dette markedet.

- Generelt sett liker vi urolige tider. Går børsen ned, må noen selge, og går den opp, vil noen kjøpe. Men hvis børsen går for bra, er det ingen som tenker på oss. De kjøper biler, hytter og hus først. Vi kommer i en etterfase. Vi kommer når husene skal møbleres, og da har børsen som regel gått bra en stund, sier Forsberg.

Ut på nett

På auksjoner anslår Forsberg at Blomqvists to selskaper totalt sett har 80 prosent av markedet. Auksjonshallen på Lysaker er rendyrket på auksjon, gjennomsnittstilslaget på Blomqvist Auksjonshall er 3000 kroner, men en del høyere på kunst enn på antikviteter.

Nå skal Blomqvist få ytterligere et ben å stå på, når de forsøker seg med kunstauksjoner på internett. Blomqvist vil etablere en konkurrent til Fineart AS, som gjennom sitt nettsted i et par år har pøst ut kunst til en billig penge. Mye av suksessen til konkurrenten skyldes en svært brukervennlig nettside og gode betalingsløsninger.

- Vi har kjøpt publiseringsløsningen fra samme programvareleverandør som Fineart, men vil se helt annerledes ut. Vi kommer ikke til å bli en direkte konkurrent til Fineart.no. Vi kjøper ikke i egen regning og vi opererer i annenhåndsmarkedet; alt vi selger er i kommisjon. Vi vil være mer eksklusive og som regel har vi kun ett eksemplar av hvert kunstverk. Det er det unike vi selger, og vi har minimumspriser.

Vareutvalget vil være det samme som på auksjonssalen på Lysaker, men det vil ikke bli bydd mot salen. Det finnes ikke tekniske løsninger som er gode nok ennå til å gjøre det. Oppstarten blir trolig før jul i år. Det første året blir et prøveår.

Grev Wedels Plass Auksjoner AS
Tusen kroner20032002Endring
Driftsinntekter4.6145.543- 17%
Driftsresultat547-814-
Resultat før skatt518-807-
Blomqvist Kunsthandel AS
Tusen kroner20032002Endring
Driftsinntekter14.45215.599- 7 %
Driftsresultat-78170-
Resultat før skatt86344- 75 %
Blomqvist Auksjonshall Lysaker AS
Tusen kroner20032002Endring
Driftsinntekter8.0877.30111
Driftsresultat472- 206-
Resultat før skatt399- 279-

Powered by Labrador CMS