kommentarer

Lært av Gerd-Liv Vallas feil?

LO-leder Gerd-Liv Valla hadde knapt rukket å meddele at hun trakk seg før Oslo-biskop Ole Christian Kvarme gjorde samme feil.

Publisert Sist oppdatert

Det er verken Vallas forhold til Arbeidsmiljøloven eller hennes evne til å takle pressen vi tenker på, men på hennes feil valg av arbeidsoppgaver. Det førte henne ut i et uføre som har uttallige toppsjefer i næringslivet. Skrekk og gru.

Den feilen de gjør som toppledere er å gå inn som saksbehandlere i konkrete og omstridte saker. Hvis Gerd-Liv Valla ikke personlig hadde tatt avgjørelser når det gjaldt Ingunn Yssen, men overlatt til en annen leder å håndtere saken, hadde hun fremdeles vært LO-leder. For å skaffe den nødvendige avstand, måtte LO antakelig ha hatt en ansatt daglig leder, en generalsekretær, underlagt Valla.

Denne type feil er livsfarlig å gjøre når man sitter på toppen i store organisasjoner som mange følger med kritiske blikk. Hvis tabbemakeren ikke må gå, har han i hvert fall oppnådd å skape splid i egen organisasjon. Han har styrket seg hos dem som er enig i avgjørelsen, og svekket seg i forhold til de andre.

Det er tre grunner til at toppsjefer gjør slike feil. Enten har de et for sterkt markeringsbehov, eller så er virksomheten de driver for dårlig organisert på dette området, eller så vet de ikke hva de utsetter seg og virksomheten for.

Men vil toppsjefene lære? Nei - ikke alle.

Biskop Kvarme er fanget av måten kirken er organisert på, og kan vanskelig vri seg unna fordi han som biskop har direkte tilsynsansvar for prestene, men resultatet blir det samme. Som saksbehandler i ansettelsen av en homofil vikarprest har han klart å gjøre seg enda mer kontroversiell, og fått enda flere til å reagere negativt på kirken og seg selv.

Skrekk og advarsel: Vær ikke saksbehandler i kontroversielle saker hvis du sitter på toppen og får betalt for å gjøre andre ting.


Powered by Labrador CMS