jobb og ledelse

Lammerekord

Skrapesyken svever ikke lenger som et spøkelse over regnskapene til lammeprodusentene.

Publisert Sist oppdatert
  • I år satte nordmenn påskerekord i fortæring av de små lekkerbiskene. Thomas Tangen ved Opplysningskontoret for kjøtt hevder at påskelammet som tradisjon står sterkere enn noen gang.

I løpet av de åtte arbeidsdagene før skjærtorsdag sendte Gilde snaut 300 tonn med lammekjøtt til matvarebutikker rundt om i Norge, en økning på 50 tonn i forhold til tilsvarende periode i fjor. Lammeprodusenten Henriettes AS melder om en dobling i salget. Den sterke etterspørselen førte også til at matvarebutikkene stadig måtte etterfylle med lam i frysere og ferskvaredisker. Ica Norge hadde 25 prosent salgsøkning av lammekjøtt før påske i år, sammenlignet med dagene før påske i fjor.

Thomas Tangen mener at nordmenn eksperimenterer stadig mer med nye retter.

- Fokuset på internasjonale retter av lam i mediene og reklamene våre har slått godt an. Nordmenn er blitt mer internasjonale i matveien, sier han.


LAMMESTEK POPULÆRT

Hos Henriettes AS ser man at folk er blitt mer interessert i edlere stykningsdeler av lammet.

- Sadel og filet er blitt svært populære produkter, selv om låret fortsatt er selve påskesteken, sier Jan-Erik Knold i Henriettes. Hos Gilde utgjorde låret 80 prosent av lammekjøttet bedriften sendte ut til butikkene før påske.

- Men vi ser også at folk blir flinkere til å prøve andre deler av lammet. Neste påske tror jeg derfor at for eksempel grytekjøtt av lam vil være høyere oppe på listen, sier salgsdirektør Sverre Sandsmark i Gilde.

Bergenserne gikk mann av huse for å kjøpe lam til påske. Meny Oasen i Bergen har aldri opplevd større pågang etter lammekjøtt enn i år.

- Etterspørselen var størst etter tradisjonelt lammelår. Men i år har det også vært en voldsom interesse for pinnekjøtt og lam som egner seg for grilling, sier butikksjef Rune Johnsen.

Powered by Labrador CMS