etikk og samfunnsansvar

Landbruksministeren skuffet over pelsdyrnæringen

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) reagerer sterkt på bildene som NRK viste torsdag av døde og skadde dyr hos styrelederen i Norges Pelsdyralslag.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har nettopp sett bildene på Dagsrevyen i kveld, og jeg er skuffet og sint. Jeg hadde ikke ventet å se slike tilfeller etter å ha gitt næringen klar beskjed om å rydde opp for en uke siden, sier Brekk til VG Nett.

Uanmeldt besøk

Så sent som mandag i forrige uke møtte statsråden styreleder Bertran Trane Skadsem i forbindelse med avsløringene i pelsdyrnæringen. Styrelederen tok da avstand fra bildene som første gang ble vist på NRK Søndagsrevyen 31. oktober.

I helgen var aktivister fra Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet på besøk hos styrelederens minkfarm på Voll i Klepp i Rogaland der han har mer enn 13.000 dyr.

Funnene de gjorde førte til at de varslet Mattilsynet i Rogaland, som kom på uanmeldt besøk tirsdag.

Døde dyr

Også Mattilsynet gjorde flere funn. Skadde dyr skal ha vært sammen med andre dyr, og døde dyr lå i bur med levende dyr.

– Vi fant 13 mink med gamle sår. Vi fant noen mink med nye sår. Vi fant to døde mink i burene, sier Ole Aamodt, seksjonssjef i Mattilsynet i Midt-Rogaland.

Trane Skadsem ønsket ikke å kommentere saken overfor NTB torsdag kveld. Han vil først se rapporten fra Mattilsynet, som også vil sende varsel om pålegg, der styrelederen får beskjed om å gjennomføre bedre daglige tilsyn.

Trane Skadsem har tidligere sagt at bransjen ønsker flere både anmeldte og uanmeldte besøk av Mattilsynet, som har tilsynsansvaret for pelsdyrbransjen.

– Må regne med skader

Gorm Sanson, veterinær i Norges Pelsdyralslag, sier til NRK at det er umulig å unngå at pelsdyr skader hverandre.

– Man må godta at finnes dyr som er skadde når man har husdyr eller kjæledyr. Man må også godta at det finnes sykdom når man har husdyr eller kjæledyr. Uansett hvor mye man prøver å ordne opp, så vil det likevel oppstå nye tilfeller, sier han. (©NTB)

Les også:

Vil fjerne pengestøtten til pelsdyrnæringen

Powered by Labrador CMS