Samfunn

Langer ut mot treg klimavalgkamp

Professor i klimastrategi, Jørgen Randers, er oppgitt over den manglende viljen til å ta tak i klimasaken i valgkampen.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for at klimasaken kanskje er den største og viktigste saken i politikken i dag har den i liten grad vært med på å definere hva politikerne skal mene, og mene noe om. Nå mener professor i klimastrategi, Jørgen Randers, at det er velgernes manglende vilje til å snakke om klimatiltak som parkerer temaet som valgkampsak.

– Min erfaring er at det store flertallet av nordmennn ikke er villig til å godta en ekstra kostnad i bytte mot en ekstra kostnad i bytte mot en fordel for barn og barnebarn, sier Randers til Vårt Land.

Randers mener også å ha gjort matten på hvor mye klimatiltakene vil koste for hver enkelt av oss: Regningen vil sannsynligvis komme på 2.000 kroner i året.

– Regnestykket er ganske enkelt at kostnaden ved å gjennomføre tiltak er på ti milliarder kroner hvert år. Siden vi er fem millioner innbyggere, blir det 2.000 kroner på hver, sier Randers.

Får økonomstøtte

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB mener dette er noe norske familier har råd til. Hun peker på at norske gjennomsnittsforeldre bruker 3.806 kroner i måneden på sine barn. Samtidig er det ikke uvanlig å la barnetrygden på 12.000 gå rett inn på barnas sparekonto.

– I lys av dette er en investering i barnas fremtid på 2.000 kroner i året ikke urimelig, sier hun til avisen.

Hun er heller ikke i tvil om at dette kan være en fornuftig investering for framtiden.

– Jeg synes det ville være en god og klok investering. Den er ganske langsiktig, siden den også kommer fremtidige generasjoner til gode, sier forbrukerøkonomen.

Powered by Labrador CMS