Samfunn

Liten støtte til Gelius

Einar Gelius får ingen politisk støtte for påstanden om at konservative krefter truer folkekirkens framtid. Onsdag var det slutt for den omstridte presten på Vålerenga.

Publisert Sist oppdatert

– De konservative kreftene har styrket stillingen sin de siste årene. Dagens bispekollegium er preget av mennesker som tenker og mener likt om de fleste ting. Det er ingen variasjon, sier Gelius.

Selv om han røk uklar med Oslo-biskop Ole Christian Kvarme, avviser han at det er snakk om en personalsak.

– Dette handler om folkekirkens framtid, hva slags kirke vi ønsker og hva slags prester vi vil ha. Min oppfordring til politikerne er å følge veldig nøye med på utviklingen videre, sier Gelius.

Ingen støtte

– Jeg mener han overvurderer sin egen rolle når han gjør seg selv til talsmann for den liberale og radikale delen av Kirken, sier SVs kirkepolitiske talsmann Aksel Hagen til NTB.

Kirkekomiteens leder Marianne Aasen (Ap) deler heller ikke Gelius’ frykt for folkekirkens framtid.

– Kirken er blitt mer åpen og inkluderende de siste 15-20 årene. Synet på homofili har utviklet seg i positiv retning, og vi har fått kvinnelige biskoper og en kvinnelig preses. Dette er en utvikling som vi ønsker skal fortsette, sier hun.

Kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) sier regjeringen bygger sin politikk på at Den norske kirke skal være en åpen og inkluderende folkekirke.

– Jeg opplever at det er stor enighet om dette, og at utviklingen går i riktig retning, sier hun til NTB.

Einar Gelius var statssekretær i statsminister Jens Stoltenbergs første regjering. Til TV 2 sier Stoltenberg at han samarbeidet nært og godt med Gelius.

– Han har vært en veldig markant og fargerik person, og han har blitt lagt merke til, ikke minst i sin egen menighet, sier statsministeren.

– Ingen pervoprest

Med den frivillige oppsigelsen følger økonomiske betingelser ingen av partene vil opplyse om. Erkjennelsen av at han neppe ville få støtte i Oslo bispedømmeråd og dessuten risikerte å miste sine presterettigheter, spilte nok inn da avgjørelsen ble tatt, men selv sier Gelius at hensynet til familien veide tyngst.

– Det er ikke mer enn fire uker siden jeg lanserte min bok «Sex i Bibelen». Det har vært fire sammenhengende uker med storm, vindkast og orkan fra alle kanter, sier han.

Gelius vil ikke ta kritikk for bokutgivelsen, og sier han ønsket å tenke høyt om samlivsetiske spørsmål samtidig som han var åpen om egne feil og mangler.

– Jeg er ingen pervoprest, ingen klovn og ingen bajas. I hele min tid som prest har jeg forsøkt å være åpen, imøtekommende og raus overfor dem som har bedt meg om en tjeneste.

Gelius sier han vil vurdere enkeltoppdrag som prest, men ser ikke for seg å fortsette sin gjerning et annet sted. I stedet går han svanger med flere bokideer.

– Personalsak

Gelius går formelt av som sogneprest i Vålerenga menighet 1. juli 2011. Fram til da er han fritatt fra stillingens ansvar og arbeidsoppgaver, men Oslo-biskopen har gitt ham lov til å holde en avskjedsgudstjeneste i Vålerenga kirke.

Kvarme avviser at kirkelig uenighet ligger bak feiden med Gelius.

– Kirken i Oslo har bredde og takhøyde. Det har den i dag, og det kommer den til å ha i framtiden. Denne saken handler ikke om slike spørsmål. Den er og blir en personalsak. Det opplever jeg at presteskapet i Oslo har skjønt, sier Kvarme til NTB. Han beskriver sakens konklusjon som «nødvendig og god».

– Vi har vært igjennom en prosess som begynte å rulle da Einar ga ut boken «Sex i Bibelen». Det var den utløsende årsak, men prosessen handler om noe annet og dypere. Når Einar Gelius nå har valgt å si opp, har han gitt oss avklaring på en situasjon som har vært uholdbar, sier Kvarme.

På Vålerenga får Gelius mye støtte, både fra menigheten og folk flest. Roar Nilsen fulgte pressekonferansen på TV sammen med flere andre på Vålerenga Vertshus.

– Noen tok til tårene. Selv om jeg ikke er kristen selv, synes jeg dette er veldig trist. Han er en veldig fin kar. Dette liker vi ikke, sier han til NTB.

Powered by Labrador CMS