LO

LO: – Allmenngjøring virker

Allmenngjorte tariffavtaler har motvirket lavlønnskonkurranse og sosial dumping, ifølge organisasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver LO på sine hjemmesider.

– Allmenngjøring har ikke økt gratispassasjerproblemet for fagforeningene, men snarere gjort det lettere å rekruttere utenlandske arbeidere. Det sa LO-sekretær Trude Tinnlund under Fafo Østforum seminar om allmenngjøring nylig.

Jon Erik Dølvik, Line Eldring og Bård Jordfald har bidratt til rapporten «Virkninger av allmenngjøring av tariffavtaler», utgitt av Senter for lønnsdannelse. I rapporten stilles spørsmålet om hvilken effekt allmenngjorte tariffavtaler har for å motvirke lavlønnskonkurranse og sosial dumping. Rapporten ble nylig lansert på Fafo Østforums seminar.

LO-sekretær Trude Tinnlund kommenterte rapporten sammen med Torill Lødemel, fagdirektør i NHO og statssekretær Thor Kleppen Sættem, Arbeids- og sosialdepartementet.

Tinnlund påpekte at en LO-undersøkelse viser at de tillitsvalgte støtter allmenngjøringen av tariffavtaler: 51 prosent sier tiltaket er svært godt og 34 prosent sier det er ganske godt. Altså er 85 prosent av LOs tillitsvalgte positive.

Ifølge Tinnlund har allmenngjøringen bidratt til å bremse endringene i lønnsdannelsen, i prisdannelsen, i produktiviteten og i etterspørselen etter arbeidskraft.

– Allmenngjøringen har dempet det negative presset og har virket i tråd med det som var intensjonene. Men den har ikke greid å kompensere for utviklingen. Det betyr at vi må forsterke denne ordningen, sa hun.

Powered by Labrador CMS