Lønnsoppgjøret 2022

Egil André Aas, leder i LO Stat, før forhandlingene om årets lønnsoppgjør i staten.

LO Stat overrasket over Unios konklusjon

LO stat er overrasket over at Unio stat har valgt å «bryte» samarbeidet med LO og YS, og heller søke tariffsamarbeid med Akademikerne.

Publisert Sist oppdatert

− Vi visste at de vurderte dette. Unio har vært klar på at de har gjennomført en prosess siden fjorårets oppgjør, sier leder i LO stat, Egil André Aas til Dagens Perspektiv. Han understreker at samarbeidet mellom LO Stat og YS Stat i tariffoppgjøret fortsetter som før, tross Unios linjeskifte.

Men selv om Aas ikke er overrasket over at Unio har vurdert å samarbeide med andre, er han overrasket over konklusjonen, at de langtidsutdannede vil «få det bedre» sammen med Akademikerne:

− Vi mener at LO Stat, YS Stat og Unio i fellesskap har oppnådd bra ting for våre medlemmer. Også de langtidsutdannede, som vi, til tross for at noen gir uttrykk for det motsatte, har mange av i LO. Derfor er det nok Unios konklusjon som overrasker oss mest, sier Aas.

Valgte bort LO og YS

Like før lønnsoppgjøret startet onsdag, ble det klart at Unio stat bryter samarbeidet med LO og YS Stat. Unio stat mener de vil få mer igjen ved å samarbeide med Akademikerne enn med LO. I mange år var alle fagforbundene i statlig sektor samlet under samme paraply da de forhandlet. Men i 2016 mente Akademikerne at utdanningsgruppene ikke fikk nok gjennomslag, så de brøt tariffsamarbeidet med LO Stat, Unio Stat og YS Stat. Siden har det vært to hovedtariffavtaler i staten – en for LO, Unio og YS og en for Akademikerne.

Nå vil altså Unio Stat jobbe for å lage en egen avtale i samabeid med Akademikerne.

− Utdanningsgruppene i staten har tapt over tid. Vi er nødt til å gjøre det vi kan for å endre dette bildet, og sonderingene har vist at muligheten til dette er størst i en ny, felles avtale med Akademikerne, sier forhandlingslederen i Unio Stat, Guro Lind.

− Vi hadde selvfølgelig ønsket at vi fortsatt kunne ha samarbeidet med både Unio og YS Stat i statsoppgjøret. Vi mener at dette samarbeidet har kommet medlemmene i alle tre hovedsammenslutningene til gode. Men vi respekterer at Unio har gjort dette valget, og ønsker dem også lykke til, sier Egil André Aas i LO Stat til Dagens Perspektiv.

− Hva betyr dette for de pågående forhandlingene?

− Vi er ikke lenger en troika, og slik sett får det innvirkning. Likevel jobber vi hardt for en løsning innen forhandlingsfristen, og til det beste for medlemmene. Kravet vårt gjenspeiler vår lønnspolitikk: Lønnsløft til alle medlemmene, understreker Aas.

− Er dette en måte å utfordre frontfagsmodellen på?

− Det må Unio svare på. Men: frontfagsmodellen har tjent landet og arbeidstakere godt, og vi vil forsvare den, framhever Egil André Aas. LO Stat-lederen mener også at frontfagsmodellen ikke er så «firkanta» som enkelte vil ha det til:

− Modellen mer fleksibel enn det mange hevder. Steinar Holden, som har ledet flere utvalg om frontfaget har også poengtert dette. Etterslepsproblematikk er for eksempel gjenstand for forhandlinger i hvert eneste oppgjør, sier Aas.

Dette er kravene til LO Stat

Tariffoppgjøret i staten ble innledet med overlevering av krav onsdag formiddag denne uken.

Fra LO Stat er hovedkravene:

  • Reallønnsvekst for alle,

  • Kompensasjon for mindrelønnsutvikling i forhold til industrien i inneværende tariffperiode

  • En generell lønnsutjevning

  • Minske forskjellen mellom kvinner- og menns lønn

  • Ivareta de lavest lønte arbeidstakerne.

Frontfaget endte tidligere i april sine forhandlinger med en samlet ramme for oppgjøret på 3,7 prosent.

Fristen for forhandlingene i staten er ved midnatt 30. april.

Powered by Labrador CMS