Samfunn

Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven på vei inn i Riksdagen tirsdag for å treffe talmann Andreas Norlén.

Löfven først ut av partilederne i svensk regjeringssondering

Socialdemokraternas leder Stefan Löfven var førstemann ut til å møte Riksdagens talmann Andreas Norlén tirsdag for å diskutere regjeringsalternativer i Sverige.

Publisert Sist oppdatert

Samtalene startet med statsministeren siden han leder Riksdagens største parti. Deretter følger de øvrige partilederne etter partienes størrelsesorden.

– Det er klart at det må dannes en regjering. Slik er det jo, sa statsministeren på sin vei inn til Norlén.

Presser Alliansen

Löfven mener det er på tide for partiene som valgte ham og den rødgrønne regjeringen bort i forrige uke å stå fram og vise hvilke alternativer de har for å regjere landet.

– Finnes det et alternativ, så bør det prøves, sa han med henvisning til Alliansen.

Den borgerlige Alliansen består av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna, og har 143 representanter i Riksdagen etter valget i Sverige. De vil etter alt å dømme trenge støtte fra Sverigedemokraterna, som har 62, for å avsette Löfven.

Etter å ha møtt alle åtte partiledere, vil Norlén senere tirsdag kunngjøre om han har sett seg ut en leder til å forsøke å danne regjering.

Stefan Löfven krever fortsatt at en ny regjering må vise at den kan gjennomføre et budsjettforslag. Han minner om at Sverigedemokraterna i 2014 brøt budsjettpraksis ved å stemme for et annet budsjett enn sitt eget, og dermed felte de rødgrønnes første budsjettforslag. Han mener også at mandatfordelingen må legges til grunn slik at partiet ikke kan felle en ny regjerings statsbudsjettet.

Åtte samtaler

Den første samtalen starter klokka 9.30 og den siste er planlagt å starte klokka 12.25 med Miljöpartiet. Hver samtale er planlagt å vare i 25 minutter.

Norlén fra Moderaterna ble sist mandag valgt til talmann, som tilsvarer vår stortingspresident.

En høyt plassert kilde i Kristdemokraterna tror at han innen kort tid kommer til å gi Moderaternas partileder Ulf Kristersson i oppdrag å prøve og danne en regjering. Skjer det, vil en effekt ifølge kilden bli at Socialdemokraterna blir tvunget til å takke ja til Alliansens invitasjon til regjeringssamtaler, melder TT.

Den borgerlige Alliansen består av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna, og har 143 representanter i Riksdagen etter valget i Sverige. De vil etter alt å dømme trenge støtte fra Sverigedemokraterna, som har 62, for å avsette Löfven.

Norlén møtte de åtte partilederne i Riksdagen til korte én-til-én-samtaler torsdag i forrige uke for å få deres synspunkter om veien videre i arbeidet med å foreslå en statsministerkandidat.

Etter samtalene torsdag var Norlén klar på at det kan bli flere runder med samtaler før han kan legge fram en kandidat.

Powered by Labrador CMS