Samfunn

Stefan Löfven skal sondere muligheten for å danne en ny regjering, etter at Ulf Kristersson ga opp i helgen.

Löfven skal prøve å danne regjering

Centerpartiets Annie Lööf sitter med nøkkelen til løsningen på regjeringskaoset i Sverige. Men hun kan ikke skifte side – hun må skape noe helt nytt for å lykkes, hevder svensk valgekspert.

Publisert Sist oppdatert

Stefan Löfven fikk mandag sonderingsoppdraget med å danne en ny svensk regjering, melder NTB. Da Moderatarnas leder Ulf Kristersson i helgen ga opp å danne en borgerlig regjering i Sverige, var det bare begynnelsen på nok en uoversiktlig situasjon. Centerpartiet (Sp) og Liberalarna (V) nekter å trekke inn Sverigedemokratarna som støtteparti. Da ble regjeringsforslaget til Kristersson: Moderatarna og Kristdemokratarna for spinkelt. Det tok Centerparti-leder Annie Lööf konsekvensene av, sammen med Liberalarna.

Foto Centerns leder Annie Lööf sitter med nøkkelen til løsning på regjeringsspørsmålet i Sverige.. Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix

Löfven sier til Aftonbladet at det kreves en vilje fra den andre siden får å få dette til. Nå spekulerer det i at Annie Lööf vil vende seg mot Stefan Löfven og Socialdemokratarna. Men det er ikke gjort i en håndvending, ifølge professor i statsvitenskap og valgforsker Henrik Oscarsson.

– Dette avhenger av det politiske gjennomslaget hun får. Hva kan Socialdemokratene tilby, i form av innflytelse og makt – og innen hvilke områder, sier han.

Borgerlig velgermasse

Og velgerne til Lööf er langt mer borgerlig orienterte enn Senterpartiets velgere i Norge. Situasjonen til Lööf minner mer om den Knut Arild Hareide står i her hjemme.

Foto Moderatarnas Ulf Kristersson måtte gi opp å danne ny svensk regjering. Foto: Henrik MONTGOMERY / TT News Agency / AFP.

Leder for Timbro, tankesmien som er svenskenes svar på norske Civita, Karin Svanborg-Sjövall, hevder at Lööf nå risikerer å gjøre en historisk tabbe:

– Om Centern og Annie Lööf fristes med noen tunge statsrådposter, så blir det vanskelig for dem å si nei til Löfven. Det vil i så fall være en historisk tabbe for et parti med en så tydelig borgerlig velgerskare. Jeg tror det blir umulig for Lööf å rettferdiggjøre overfor sine velgere hvorfor hun eventuelt gjør Löfven til statsminister framfor hennes gamle venn Ulf Kristersson, sier Karin Svanborg-Sjövall til Dagbladet.

– Tror vi får flere regjeringer

Jimmie Åkesson, Sverigedemoratarna-lederen, har blitt persona non grata blant sentrumspartiene. Han utelukker likevel ikke at Socialdemokratarna vil krype til korset og forhøre seg om muligheter for samarbeid med Sverigedemokratarna, sier han i et intervju med Dagbladet.

Henrik Oscarsson tror at muligheten for et samarbeid mellom Socialdemokratarna og Centerpartiet ligger i en ny strategi fra sistnevnte parti. Med en borgerlig velgermasse blir det vanskelig å skifte side over natten.

Foto Professor i statsvitenskap og valgforsker, Henrik Oscarsson, tror vi vil få se flere ulike svenske regjeringer i løpet av denne mandatsperioden. Foto: Wikimedia Commons.

– Lööf kan ikke bytte side. I stedet handler dette om at hun må skape noe helt nytt. Hun må kunne argumentere for at det ikke lenger finnes noen sider i det politiske landskapet, og at blokkpolitikken er død. Hun må overbevise velgerne om at det nå kommer noe helt nytt, der Centerpartiet har mer makt over samfunnsutviklingen enn de noensinne har hatt, sier Oscarsson.

Men vi er ikke der ennå. Denne prosessen kommer til å ta lang tid, spår han. Han utelukker heller ikke at vi vil få se flere regjeringer i denne mandatsperioden:

– Denne prosessen kommer til å pågå i lang tid. Selv om vi får en regjering på plass i Sverige, kommer vi nok til å se flere ulike typer av svenske regjeringer i denne mandatsperioden, sier han.

Dersom partiene ikke lykkes med å danne regjering, risikerer Sverige å måtte lyse ut nyvalg. Det blir i så fall første gangen siden 1958.

Powered by Labrador CMS