pris og rente

Made in Frankrike: Iskrem

Publisert Sist oppdatert
Kommentar: Tallene er anslag fra selskapene, og summen overstiger derfor 100 prosent. Kilde: SelskapeneKilde: EuromonitorMilliarder dollar. 2003-tallene er foreløpige. Kilde: Euromonitor

Litt merkelig er det jo. Ikke før vi har lagt bort vinterklærne, roper kroppen etter mer is. Hvert år kaster vi nordmenn i oss iskrem for nærmere 1,7 milliarder kroner, ifølge Euromonitor. Mesteparten fortæres i sommermånedene.

Kokebokforfatter Olaug Løken la tidlig merke til fenomenet.

- Is er av mange en eftertraktet dessert om sommeren (skjønt neppe sundt), skrev hun i 1925.

Det var italienerne som lærte oss å spise iskrem. Hver vår fra 1900 og utover tok de med seg iskremvognene sine og stilte seg opp langs gatene i de største nordiske byene.

Vi vet ikke med sikkerhet hvem som egentlig fant opp iskrem. De kinesiske keiserne lesket seg med en sorbet-liknende dessert som besto av snø og fruktsafter. Det samme gjorde også den romerske keiseren Nero. Det er ukjent hvilket lyst hode som fant på å tilsette melk i den kalde blandingen. Trolig var det en franskmann. Det var likevel en italiener som sto bak Paris’ første iscafé, som åpnet i 1651.

Rett etter århundreskiftet var det hele 250 slike utsalgssteder i den franske hovedstaden.

Den moderne, industrielle iskremproduksjonen har amerikanske røtter. Industrien blomstret opp i New York, Washington og Chicago på slutten av 1800-tallet. Mange nordmenn tok turen over for å lære seg kunsten, deriblant Sven Hennig-Olsen, gründeren av iskremselskapet med samme navn.

Det globale iskremsalget har vokst jevnt og trutt de siste årene. I 2003 ble det spist is for nesten 48 milliarder dollar, viser en beregning fra Euromonitor.

Markedsandel

Hennig-Olsen Is 40 prosent
Diplom Is51 prosent
Nestlé10 prosent

Iskremsalg i Norge i milliarder kroner

2003 1,74
20021,69
20011,63
20001,62
19991,61
19981,60


Iskremsalg i verden

2003 47,9
200243,7
200142,5
200043,1
199944,6
199843,8

Powered by Labrador CMS