pris og rente

Månedens fond: Alt er bare trist og leit

Det var oppgang ved forrige måling. Og vi håpet at markedet kanskje var i ferd med å snu. Nå er alt bare trist og leit. Ingen klarer å tjene penger. Men noen få klarer heldigvis å begrense tapet!

Publisert Sist oppdatert

Forrige gang var det et SEB Internet SE som ledet oppgangen. Vi krysset fingrene og håpet på at dette kunne være et tidlig tegn på at markedet skulle snu. Heldigvis løp vi ikke ut og kjøpte. Nå har fondet falt med gode 18,5 prosent den siste måneden. Relativt mye når vi tar med i betraktningen at fondet var opp 8,32 prosent for fjorten dager siden. Fondet har falt fra en flott første plass, til en ikke fullt så god 265. plass.

Så til harde fakta. Ingen tjener penger. Det beste fondet denne gangen er Storebrand med sikring. I fjord høst omtalte vi fondet som noe for deg som mister nattesøvnen i et turbulent markedet (du finner artikkelen på www.orapp.no - søk etter aksjefond for den usikre). Selv om fondet er det beste - tjener det ikke penger. Faktisk taper fondet 2,34 prosent den siste måneden, og siden nyttår har fondet falt med 8,16 prosent. Selv om det er trist lesing betyr det at fondet er det tredje beste fondet så langt i år. Bare Odin Finland (ned 3,33 prosent) og Odin Eiendom (ned 4,22 prosent) har falt mindre.

25 PROSENT

Disse tre «toppfondene» er alle fond som investerer utenfor Norge. Ser vi hvilken avkastning de norske fondene har levert siden nyttår, er det ikke hyggelig lesning for de av oss som har plassert hardt skattede arbeidsinntekter hos høytlønte forvaltere. Bare 25 (17 av 68) prosent av de norske fondene har klart å slå hovedindeksen siden nyttår. Og indeksen har falt med hele 34,5 prosent siden nyttår.

Nå har aksjefond enkelte kjøpsbegrensninger som gjør at det blir mer riktig å sammenligne fondene med avkastningen på Fondsindeksen. Denne indeksen har de samme begrensningene som fondene. Sammenlignet med denne indeksen har i overkant av 60 prosent av fondene levert dårligere resultat enn indeksen. Det er straks svært mye hyggeligere lesning!

Det dårligste norske fondet er for øyeblikket Skandia SMB Norge. Ikke bare har fondet falt med 31,4 prosent den siste måneden. Fondet topper også listen over dårligste fond siste fire år. Ned 58,7 prosent. Det er hovedsakelig et kraftig fall etter nyttår som har skylden. Siden årsskiftet har fondet falt med hele 62,2 prosent. Nesten det dobbelte av hovedindeksen! Det er DnB Investor som står for forvaltningen.

ØST HOLDER SEG

Skal man se etter lyspunkter denne gangen må det nesten være at østeuropeiske fond fortsatt holder seg relativt stabile. Selv om også de taper penger. Til tross for at alle fondene har falt siden nyttår, har de fortsatt gitt god avkastning på ett år sikt. Samtidig frekventerer de svært ofte i toppen av rangeringen.

Overraskelsen denne gangen er at japanske fond også holder seg rimelig bra. Dette selv om det er kommet mange negative signaler, og få tror på snarlig helbredelse av økonomien. Man skal også være forsiktig med å tro at nedsiden er tatt ut. Det kan fortsatt falle mer.

TRE PÅ TOPP

Det er verdt merke seg at finanskjempen Merrill Lynch har tre av fem toppfond i fireårsrangeringen, og et av bunnfondene. Merrill Lynch fondene selges blant annet av Acta her i Norge. Selv om fondene har god avkastning på sikt er resultatet så langt i år deprimerende. US Focused Value USD har falt med nesten 50 prosent siden årsskiftet.

Heller ikke Skagen Global, som vi tidligere har skrytt av ettersom de tidligere har klart å spare andelseierne for de store tapene, slipper unna denne gangen. Fondet er ned 16 prosent siste måned.

5 på topp siste måned
Storeb. Global med Sikr.-2,34 %
DnB Øst-Europa-2,69 %
JPMF Euro Conv E. A (EUR)-4,88 %
ABIF Nye Markeder-5,26 %
JPMF Mid East E. A (USD)-5,26 %
5 på bunn siste måned
Skandia SMB Norge-31,40 %
Delphi Norge-30,40 %
Mustang Technology-28,30 %
DnB Nordic Technology-26,40 %
Handelsb. Global IT LU-26,40 %
5 på topp siste 4 år
Global SmallCap USD172,55 %
INVESCO GT Nip. E. YEN94,57 %
SKAGEN Global92,91 %
U.S. SmallCap Val. USD92,25 %
US Focused Value USD91,60 %
5 på bunn siste 4 år
Skandia SMB Norge-58,07 %
INVESCO GT NAm. USD-56,99 %
SEB Miljø LU-50,80 %
ABIF Europa-50,57 %
Technology USD-48,04 %

Powered by Labrador CMS