pris og rente
Månedens fond: Nye muligheter i børstungvekterne?
Aksjefond med eksponering i store amerikanske børsnoterte selskapene, har utviklet seg svakere enn aksjefond med eksponering i andre regioner hittil i år. Situasjonen i Irak og famlende investorer har holdt aksjekursene nede. Dette kan nå imidlertid åpne for gode kjøpsmuligheter, skriver Christian Klerck Nilssen.
Flere amerikanske børstungvektere, såkalte «Blue Chip» aksjer, har rapportert om bedring i inntektene den siste tiden. En av grunnene kan være at det økonomiske oppsvinget i USA er i ferd med å bite seg fast. Likevel har de store selskapene ikke helt fått investorenes tillit så langt i år. De har isteden søkt investeringer i aksjer i andre regioner. Gode selskapsnyheter og utbytte fra flere av de store selskapene har hittil ikke vist seg å være tilstrekkelig for å kunne løfte S&P 500 indeksen nevneverdig i år.
Morningstars aksjefondskategori for fond som investerer i store amerikanske selskaper har ikke klart å holde følge med aksjefondskategoriene som for eksempel Norge, Asia eks. Japan, Japan og Europa hittil i år. Gjennomsnittlig avkastning for de 8 norskregistrerte aksjefondene i Kategorien Nord-Amerika, ligger i skrivende stund på 1,3 prosent. Til sammenligning har Kategorien Norge vist en gjennomsnittlig avkastning på 9 prosent hittil i år.
En nærmere analyse av utviklingen i de ulike aksjefondskategoriene viser at Nord-Amerika-Kategorien i løpet av de siste tre årene utviklet seg langt svakere enn andre Kategorier. Det er imidlertid interessant å se at volatiliteten til fondene med eksponering i Nord-Amerika, ligger lavere (20,8 prosent siste tre år), enn fondene som investerer på Oslo Børs (27 prosent siste tre år).
Et gjennomgangstema har vært at amerikanske aksjer vurderes som høyere priset enn de norske. Dersom vi ser på forhold mellom aksjekurs og inntjening (P/E), og sammenligner amerikanske og norske aksjer, ligger de amerikanske aksjene nå bare marginalt høyere enn de norske (24 sammenlignet med 20 i gjennomsnitt per utgangen av mai).
Investorene er nå bekymret for situasjonen i Irak, høye oljepriser og et høyere rentenivå i USA i tiden fremover. I tillegg er det kommende presidentvalget og USAs store budsjettunderskudd en faktor som skaper usikkerhet. De siste månedene har imidlertid investorer og fondsforvaltere valgt å ta noe gevinst i Kina og Japan, ettersom aksjene der viste meget sterk utvikling i løpet av 2003. Dette kan frigjøre kapital som kan finne veien inn i amerikanske aksjer igjen på mellomlang sikt. Dette kan igjen åpne for gode kjøpsmuligheter i fond som investerer i amerikanske selskaper, da spesielt børstungvekterne. Som vi har skrevet i en tidligere analyse har de store selskapene i USA i flere år utviklet seg svakere enn de mindre selskapene.
Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at Global Kategorien, og til dels Bransjefond innenfor Teknologisektoren, allerede kan ha stor eksponering i amerikanske aksjer. Dette henger sammen med at disse allerede veier tyngst i verdensindeksen, som disse fondene måler seg mot. Likevel kan det være hensiktsmessig for de med lav USA-eksponering å øke sin andel i store amerikanske selskaper allerede nå. Dette kan gjøres ved å rotere noe på fondsporteføljen. Enten kan du velge et globalt aksjefond med høy USA-eksponering, eller investere deler av din fondsportefølje direkte i et USA-fond. Dermed kan du, dersom optimistene får rett, være med på en opptur i amerikanske aksjer. Det er imidlertid viktig å først vurdere sin samlede aksjeeksponering og sektorfordeling, før man eventuelt endrer sammensetningen i porteføljen.
Christian Klerck Nilssen er analysesjef for Morningstar i Norge. Han tar gjerne imot kommentarer, men kan ikke gi konkrete anbefalinger på aksjer eller fondsinvesteringer. Du treffer ham ved å skrive til: christian@morningstar.no (www.morningstar.no). Morningstar kan ikke i noen juridisk forstand stå til ansvar for investeringsbeslutninger som er basert på informasjonen som finnes her.