pris og rente

Månedens fond: Opp ned på to uker

For 14 dager siden var it-fondene på bunn og asiafondene på topp. Nå er situasjonen snudd helt rundt. It-fondene ligger på topp og Japan-fondene på bunnen.

Publisert Sist oppdatert

Selv om helse-, farmasi- og biotekfond har steget bra i den siste tiden, er det en annen gruppe som har gjort rent bord på seierspallen denne gangen. For mens teknologiselskaper lå på en soleklar sisteplass sist gang, og asiatiske fond var med på å prege vinnerlisten, er nå hele greia snudd på hodet. Teknologi troner igjen alene øverst, og nederst er det bare japanske fond. Titler som «trøst fra øst» er glemt, og alt er igjen slik vi husker det fra før den grusomme nedturen begynte. Mye tyder på at det bare er et blaff, men likevel.

Denne gangen har det faktisk gått så langt at det er et internettfond som er månedens fond. SEB Internet SE. Opp nesten 24 prosent på en måned. Det er nok hyggelig lesning for dem som allerede har tapt store penger på fondet. For selv om fondet har hatt en kjempeavkastning den siste tiden, har 2002 vært et heller begredelig år for andelseierne. Ned 52,8 prosent siden nyttår, selv etter oppturen. Men kjøpte du noen andeler i fondet i midten av juli gliser du nå hele veien til banken. Avkastningen de siste tre månedene er faktisk på 21,6 prosent. Det er bra i et hvilket som helst marked, og spesielt bra i det markedet vi nå har sett. Men hvem i all verden har egentlig kjøpt andeler i internettfond den siste tiden?

TIME MARKEDET

Tidligere, da markedet falt som en stein, har fondsforvalterne tutet ørene våre fulle om at man bør ha et langsiktig perspektiv, og at man for all del ikke må forsøke å time markedet (altså forsøke å kjøpe på gunstige tidspunkt). Det vil vi aldri klare, og slike ting må vi overlate til de proffe. Denne gnålingen kan du forvente vil tilta i den nærmeste fremtiden. Mistet du den kraftige oppturen vi så for noe uker siden, kan det være at du mistet oppturen i år. Det vet de, og det kommer de til å utnytte i ethvert fremstøt også senere.

Den 18. i denne måneden tok vi en måling av hvordan fondene hadde gjort det den siste uken. SEB Internet SE, som er toppfondet i månedens rangering, var også det fondet som hadde best avkastning i uke 42. På en uke hadde fondet steget med hele 25,4 prosent (!). Dette er som du ser også omtrent det som er avkastningen til fondet den siste måneden, og det siste halvåret. Alt ble omtrent «reddet» på en uke. Og hvem så at man kom til å få en slik uke? Ingen. Nå var alle glade, alt steg, og verden lyste igjen. Men så ble det igjen stille. Uten at mange i det hele tatt rakk å reagere. Og det kan skje igjen.

Men det kan så være at man ikke kan time markedet som privatsparer. Du kan i alle fall redusere tapene dine ved å følge litt med, og selge deg ut i enkelte perioder. Kanskje for rett og slett å flytte pengene over i andre og bredere fond. Du vet at du ikke behøver å ha all kapitalen plassert i høyrisikofond...

Powered by Labrador CMS