pris og rente

Månedens fond: Rekordavkastning

Det er liten tvil om at oktober har vært en hyggelig måned for aksjeeiere. Det har gått til himmels, men Peter Warren tror at lykken kan være kortvarig.

Publisert Sist oppdatert

Det er nok mange glade småsparere der ute. Den siste måneden har vært fantastisk flott. Kanskje spesielt for teknologifondene. De har alle topp-plassene denne gangen. Og det med rekordavkastning. Månedens fond er, som ved forrige rangering, SEB Internet. Og i løpet av den tiden vi har hatt våre månedlige oppdateringer fra fondsverdenen, har vi aldri sett en slik avkastning som vi nå ser. Fondet har steget med i overkant av 43 prosent på en måned. Men det er ennå langt igjen før man er tilbake til gamle verdier. Det vises ved at fondet, til tross for kjempehoppet denne måneden, har falt med hele 49 prosent siden nyttår.

12,5 PROSENT

Som det kan ses av figuren som viser utviklingen til hoved- og it-indeksen på Oslo Børs siste måned, har det nå virkelig løsnet. Det har blant annet Boston Trådløs merket. Fondet har steget med 12,5 prosent på en uke. Det er nesten slik at man får tilbake litt av den gode gamle bonanzastemningen. Fondet som investerer i selskaper med tilknytning til trådløs kommunikasjon, forvaltes av Marianne Bøe i WarrenWicklund Fondsforvaltning. Bøe er enig i at det nå igjen har vært litt festlig å være forvalter av teknologifond.

- Det har ikke vært så hyggelig det siste året, men nå er det igjen fint. Men stort sett alle fond har fått juling, så det har ikke vært noen steder å gjemme seg, sier Bøe.

Hun mener at oppgangen nå er en kombinasjon mellom at markedet har snudd og at teknologisektoren er den som har tapt mest det siste året.

- Samtidig er det aksjer i porteføljen vår som har hatt meget god avkastning. For eksempel Logitech, som blant annet produserer trådløse tastatur. Dette er en aksje som lenge har gått bra. Andre aksjer som har gitt god avkastning den siste tiden er Nokia og Ericsson, sier Bøe.

NEGATIV PÅ LANG SIKT

Men selv med en slik oktobermåned klarer ikke Peter Warren i WarrenWicklund å ta helt av.

- Jeg er positiv på kort sikt, men fortsatt negativ på lang sikt. Men jeg er villig til å ri den kortsiktige bølgen selv om jeg ikke liker de langsiktige utsiktene. På lang sikt er makroøkonomien fortsatt ikke i bedring, og det at Greenspan satte ned renten med et halv prosent nå nylig understreker alvoret i dette. Nå er oppgangen av teknisk karakter, og den er jeg villig til å ri da jeg tror den kortsiktige nedsiden er begrenset, sier Warren. Han peker blant annet på at belåning av aksjer i USA er på det laveste nivået siden bunnen i 1998 og at en stor grad av oppgangen til nå har har kommet som følge av inndekning av short posisjoner. Det gjør at kapitalen nå er mindre spekulativ og dermed mindre nervøs. I tillegg har de store porteføljeforvalteren, fondene, og pensjonsselskapene nå sikret seg med derivater slik at salgspresset ikke vil bli like stort dersom markedet igjen faller. De må ikke kaste ut aksjene i samme omfang. I tillegg absorberer markedet negative nyheter uten at det blir store fall. Det var utenkelig for bare et par måneder siden.

- Og så hører man for første gang at porteføljeforvalterne er usikre på om bunnen nå er nådd. Tidligere ga de beskjed om at det bare var idioter som solgte, alle måtte kjøpe, og det var drittbillig. På bunnen er alle usikre, sier Warren. Han vet selv ikke om vi nå har truffet bunnen.

- Jeg tror det er bunnen for en stund. Men det kan være for noen måneder, og kanskje også lengre. Uansett tror jeg at den underliggende økonomien må forbedre seg for at det skal bli hold i en oppgang, forklarer han.

NORSKE AKSJER

Det er norske aksjer Warren har mest tro på i fremtiden.

- Norske aksjer er lavt priset i forhold til utenlandske markeder, så de er verdt å satse på. Slik som situasjonen er nå, og så lenge ikke markedene igjen faller, er det trolig at den norske børsen vil ta igjen mye av det gapet det er mellom den og utenlandske børser, sier Warren, før han avslutter «Norske eller utenlandske aksjer, investors bør fokusere på risikokontroll fremfor å lukke øynene og la grådigheten overta. Det viktigste er ikke hvor mye du tjener når du har rett, men hvor lite du taper når du tar feil - og alle som tar risiko tar feil i blant!»

Powered by Labrador CMS