pris og rente

Månedens fond: Teknologistopp

Teknologifond dominerer topplisten. Men den siste uken faller også disse fondene. Det kan tyde på at oppturen er i ferd med å stoppe opp. Det var bare det som manglet i et allerede begredelig fondsår.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke mange dager igjen av et år som stadig mer ligner en ond drøm for alle små/store sparere i aksjemarkedet. Nedturen vil ikke gi seg, og pr. 6. desember har Oslo Børs falt med hele 26,5 prosent siden starten av året. Som en liten sammenligning - i fjor falt børsen med i underkant av 15 prosent. Det er tydelig at terrorangrepet i fjor ikke hadde den samme virkningen på aksjemarkedet som avsløringene av de mange griske lederne har hatt i år. Og selv om Oslo Børs har falt mye, er ikke situasjonen annerledes i resten av verden. Alt er rødt, nesten alle fond har røde tall, og kjøperne er borte.

Samtidig forteller mange eksperter oss at de nå tror vi har nådd bunnen. At det nå skal snu. Men med årets erfaring i minne er det vanskelig å falle helt for et slik utsagn. Det er lett å få følelsen av å kaste gode penger etter dårlige når den faste spareavtalen allerede har kostet deg flerfoldige tusener.

TEKNOFALL

Trøsten får være at også denne gangen leverer toppfondene positiv avkastning. I år har ikke akkurat det vært en selvfølge. Det er igjen teknologi som dominerer, men den siste uken faller også nesten alle teknologifondene. Kanskje ser man en korreksjon nedover etter oppturen den siste tiden. En kan spørre seg om en da har fått en korreksjon på korreksjonen?

Japan er igjen på taperlisten. Det har vært vanlig den siste tiden. Men det er også et teknologifond på månedens taperliste. Mens andre teknologifond har klart å dra nytte av oppgangen har Mustang Technology fortsatt tapt penger. Fondet kjøper andeler i fondet Aberdeen International Technology, og investerer dermed i teknologiaksjer over hele verden. Ikke veldig suksessfylt for øyeblikket. De har ikke fått med seg oppturen, og faller i den siste uken like mye som resten av bransjen.

ÅRETS FOND

Men alt er ikke helt depressivt. Og rett skal være rett - ikke alle fond taper penger. Noen er faktisk i pluss. Men det er ikke mange. Hittil har hele fem(!) fond positiv avkastning, etter at forvaltningsgebyrene er trukket fra. Tre av dem har dog levert under en prosent avkastning. PP-EU Convergence Growth, som forvaltes av CGU Privilege Portefølje, har gitt litt over tre prosent avkastning, og årets vinner Odin Eiendom har gitt nesten syv prosent hittil i år. Eiendomsfondet til Odin har vært svært stabilt, og i år kan avkastningen til fondet faktisk sammenlignes med den risikofrie bankrenten!

Taperne til nå i år kan du se i en egen tabell. Det er ikke lystig lesning. Årets dårligste fond har kastet bort hele 63 prosent av andelseiernes penger. Legg merke til at du også finner igjen Mustang Technology på årets taperliste.

HER HJEMME

Det blir kanskje ikke rettferdig å henge ut noen spesielle fond dette året. Husk at det hele har fortonet seg som en kjempenedtur. Når vi regner snittet av alle fondene i vår rangering er gjennomsnittsavkastningen på minus 30,88 prosent. Blant de norske fondene er gjennomsnittsavkastningen på minus 28,24 prosent. Ikke spesielt hyggelig lesning for alle de som bare lot pengene stå igjen i fondene når AMS ordningen ble avsluttet.

Hvis vi allerede nå skal kåre årets norske fond må det bli Pareto Aksje Norge. De har bare falt med 10,25 prosent i år. For dem som nå lurer på hvem som selger Paretofondene bør det nevnes at minste kjøpebeløp er 50 millioner kroner. Så løp og kjøp, Kjell Inge og dere andre…

Powered by Labrador CMS