Samfunn

Maria Amelie sendes ut

Maria Amelie blir mandag sendt ut av landet. Hun ble pågrepet da hun møtte til meldepliktsavtalen.

Publisert Sist oppdatert

Dette skjedde uten dramatikk, og hun vil bli uttransportert med følge til Moskva, opplyser leder Ingrid Wirum i Politiets utlendingsenhet (PU).

Når selve utsendelsen vil skje, ønsker ikke politiet å opplyse om.

– Uttransporten skal skje så skånsomt som mulig og vi har lagt til rette for at samboeren følger med fram til avreise, sa Wirum under en improvisert pressekonferanse ved lokalene til PU.

Har visum

Kjæresten Eivind Trædal har skaffet seg russisk visum og hadde også med seg bagasje da de to møtte opp hos PU i Oslo sentrum.

Maria Amelie har vært til legeundersøkelse, og ifølge advokaten hennes, Brynjulf Risnes, er helsetilstanden hennes alvorlig.

– Dersom det er behov for medisinsk hjelp eller støtte, har vi det i rutinemessig beredskap, opplyste PU-lederen.

Maria Amelie er forfatterpseudonymet til Madina Salamova (25), som er født i Vladikavkaz i Nord-Ossetia. Foreldrene tok datteren med seg da de flyktet til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002. Familien fikk avslag på asylsøknaden sin samme år. Avslaget og vedtaket om utsendelse av landet ble anket inn for en domstol på nytt i 2004, men anken ble avvist.

Regelendring

25-åringen ble pågrepet på Nansenskolen på Lillehammer, der hun hadde holdt et foredrag, onsdag 12. januar, samme dag som Utlendingsnemnda slo fast at hun ikke har noe særskilt beskyttelsesbehov.

Regjeringen endret fredag regelverket for arbeidsinnvandring slik at man kan få behandlet søknaden selv om man har brutt utlendingsloven. Det er ikke klart når de nye reglene trer i kraft, men statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) i Justisdepartementet opplyser at departementet vil trenge noen uker på å bestemme hvordan det nye regelverket skal innrettes. (©NTB)

Powered by Labrador CMS