DP helg

Marit Rolands utstilling i Telemarksgalleriet åpner lørdag 14. august.

Marit Roland «Paper Drawing #33»

Store papirskulpturer utforsker den gamle papirfabrikken i Marit Rolands utstilling i Telemarksgalleriet. Skulpturene danner en omfattende installasjon som fyller hele den store utstillingshallen.

Publisert Sist oppdatert

Roland arbeider med papir som hun bearbeider, bretter og former. Med bare papir som materiale lager hun skulpturelle stedsspesifikke installasjoner i dialog med utstillingsstedet. Utstillingen i Telemarksgalleriet som åpnet lørdag 14. august, er Rolands største så langt.

Foto Kunstner Marit Roland. Foto: Privat.

Papirskulpturene i Telemarksgalleriet både svever fra taket og brer seg utover gulvet i utstillingshallen. De storslåtte draperier utført i tilsynelatende skjørt papir har en overraskende styrke og fleksibilitet og kan like gjerne gi assosiasjoner til lydløse eksplosjoner frosset i tid utført i rosa papir.

Tegning versus skulptur

Marit Roland kaller prosjektet for tegning i et utvidet felt. «Paper Drawings» er en serie i forlengelse av kunstnerens tidligere tradisjonelle tegnepraksis, men tegning i tradisjonell forstand blir utfordret gjennom Rolands utstillingsprosjekt. I Rolands skulpturelle papirkunst er det papiret selv som er blitt tegningen. Bearbeidelsen av papiret kan oppfattes som blyanten, og rommet som det fysiske arket.

– Når jeg starter arbeidet med et nytt stedsspesifikt verk etablerer jeg en indre dialog mellom visningsstedet og meg selv. Deretter begynner jeg å tegne i rommet ut fra et intuitivt utgangspunkt. Hver bevegelse er med på å skape verkene, fra kaotiske slåsskamper hvor papiret nesten brister, til stødige repetitive handlinger, sier hun.

Unikt

Hver utstilling i Marit Rolands prosjekt blir unik der den skapes. Etter endt utstilling blir verket resirkulert og papiret får et nytt liv etter sin tid som kunst. For kunstneren er det forgjengelige og foranderlige noe som stadig utforskes, og tematikken oppleves både som skremmende og håpefull.

– Som barn holdt jeg på å miste livet i alvorlig sykdom, noe som har resultert i at jeg fra tidlig av bar med meg en bevissthet omkring livets skjørhet. Da jeg nylig ble mor for første gang, ble disse minnene enda tydeligere. Å bringe et nytt menneske til verden er en enorm glede, samtidig som både barnets og din egen brutale forgjengelighet kommer enda tettere på. I mine siste arbeider jobber jeg med å i enda større grad synliggjøre denne skjørheten.

Papirkunst i gammel papirfabrikk

Telemarksgalleriet holder til i tidligere Tinfos Papirfabrikk på Notodden. Utstillingen med Marit Roland er del av en flerårig satsing på utstillinger med kunst av papir.

Foto Marit Roland

I Telemarksgalleriet skapes utstillingen i den storslåtte Sal 1. Industrihallen fra rundt 1900 var tidligere tresliperiet til papirfabrikken. De massive takbærende jernsøylene danner en imponerende og kontrasterende ramme rundt Rolands papirarbeider.

Marit Roland (1981-) kommer fra Hægeland i Vennesla kommune, og bor og arbeider i Oslo. Kunstneren arbeider med papirskulpturer og installasjoner. Roland er utdannet fra Kunstakademiet i Trondheim og har stilt ut en rekke steder i både inn- og utland.

Roland jobber for tiden som Kurator formidling ved Nasjonalmuseet ved siden av sin praksis som kunstner.

Powered by Labrador CMS