DP helg

15. september 2008 gikk storbanken Lehman Brothers konkurs, og utløste med det en global finanskrise.

– Men allikevel klarer vi oss ikke uten bankene

Publisert Sist oppdatert

BI-professor Atle Midttun synes det er prisverdig at moderne teater tar for seg bankvesenet. Likevel mener han at stykket «Lehman Brothers» kunne ha skilt bedre mellom den spekulative og kriminelle delen av bankvesenet, og dets positive og nødvendige deler.

Er kapitalismen i krise? Råtner markedsøkonomien på rot? Lever vi i et system som dehumaniserer oss som bor i dette samfunnet? Det er de underliggende spørsmålene i teaterversjonen av historien som førte til finanskrisen i 2008, som kulminerte med at en av USAs eldste og største finansinstitusjoner gikk konkurs – og trakk med seg utallige selskaper og enkeltpersoner i fallet.

Stykket «Lehman Brothers» tar for seg hele historien fra de tre opprinnelige Lehmanbrødene satte sin fot på amerikansk jord på midten av 1800-tallet, til de og deres etterkommere sitter i det hinsidige og kommenterer hvordan hele livsverket deres ender med knall og fall der nede på jorda. På veien dit, gjennom hele USAs økonomiske historie, var tre Lehman-generasjoner sentrale aktører. Lehman Brothers tjente penger på borgerkrigen, første og annen verdenskrig, de var involvert i tobakksindustrien og filmindustrien, de var med på å finansiere bilindustrien og jernbanenettet som bandt det amerikanske kontinentet sammen og de var med på å finansiere vår tids dataindustri

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS